IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-силният ръст на японския износ от година насам подкрепя перспективите за растежа

Търговският баланс на страната е преминал към излишък от 62,1 млрд. йени през декември

11:31 | 24.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският износ е нараснал с най-бързия си темп от година насам през декември, което засилва вероятността икономиката да се е върнала към растежа през четвъртото тримесечие на 2023 г., предава Bloomberg.

Износът се е увеличил с 9,8% на годишна база през декември, отбелязвайки най-сериозния ръст година насам, след спад от 0,2% през декември, съобщиха от японското Министерство на финансите в сряда. Резултатът остана и над прогнозите на икономисти за ръст от 9,2%. Доставките към САЩ постигат двуцифрен темп на растеж, а тези към Китай са нараснали за първи път от 13 месеца насам.

Вносът се е свил с 6,8% спрямо прогнозите на икономистите за спад от 5,4%, с което търговският баланс на Япония преминава към излишък на стойност 62,1 млрд. йени (419 млн. долара) от ревизиран дефицит от 780,4 млрд. йени през ноември. Спадът на вноса на въглища и втечнен природен газ е допринесъл за свиването на общия внос.

Японският износ се е разраснал и през декември. Графика: Bloomberg Японският износ се е разраснал и през декември. Графика: Bloomberg

Резултатите показват, че търсенето от чужбина може да окаже по-малко влияние върху икономиката през четвъртото тримесечие, помагайки ѝ да се възстанови, след като брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се сви с най-резкия си темп от пика на пандемията в периода юли-септември.

Засилването на растежа би помогнало на Японската централна банка (ЯЦБ) да сложи край на ултрахлабавата си парична политика – ход, който две трети от икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват да бъде направен до април.

„Износът вероятно ще окаже по-добро от очакваното въздействие върху БВП през четвъртото тримесечие“, прогнозира Юичи Кодама икономист в Meiji Yasuda Research Institute. „Икономиката вероятно ще се върне към растеж, тъй като инвестиционните планове на компаниите са сериозни, а потреблението изглежда се е засилило“.

В последния си тримесечен прогнозен доклад ЯЦБ посочи развитието на задграничната икономическа активност и цените в чужбина като едни от факторите, създаващи голяма несигурност за икономическите перспективи на Япония, и каза, че износът и производството „се очаква да нараснат или да останат стабилни за момента“.

Данните от сряда отчитат и сравнително силно търсене от САЩ, като износът към страната е нараснал с 20,4% на годишна база, главно заради автомобилите, а този за Европа се е увеличил с 10,3% през декември. Доставките към Китай са се разраснали с 9,6%, като основен двигател при тях е износът на оборудване за производство на чипове.

„В по-дългосрочен план износът трудно би могъл да се превърне в основен двигател на японската икономика, тъй като растежът в САЩ вероятно ще се забави заради отложения ефект на лихвените повишения на Федералния резерв до момента, а Китай също ще загуби инерция“, каза Кодама.

Световната търговска организация прогнозира, че растежът на търговията със стоки ще се ускори до 3,3% тази година от 0,8% през 2023 г., а Световната банка прогнозира увеличение на обема от 2,3% през 2024 г. спрямо 0,2% миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още