IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer намали дивидента си до законния минимум, за да ограничи дълга си

Новата политика ще се прилага през следващите три години

23:02 | 19.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Bayer планира да намали дивидента си с 95% в усилията си да изплати дълга си в момент, когато германската компания се опитва да се възстанови от множество кризи, включително вълна от съдебни спорове заради хербицида Roundup.

Bayer ще представи план да предложи на инвеститорите 11 евроцента на акция за фискалната 2023 г. спрямо 2,40 евро предходната година, съобщи компанията, цитирана от Bloomberg.

Новата политика, която цели изплащане на „изисквания по закон минимум за три години“, е част от по-широкия стремеж на главния изпълнителен директор Бил Андерсън да възстанови изпитващата затруднения компания.

Андерсън вече въведе оперативни промени, целящи да ускорят вземането на решения, да намалят управленските слоеве и да елиминират хиляди работни места. Той също така прави преглед на стратегията на конгломерата, който към момента включва три подразделения, съсредоточени върху генно модифицирани семена, лекарства и здравни продукти.

Bayer натрупа дълг с придобиването за 63 млрд. долара на компанията за генно модифицирани семена Monsanto през 2018 г., която донесе Roundup, и не успява да управлява бремето на фона на големите съдебни разходи и растящите лихви. Компанията е имала нетен финансов дълг от 38,7 млрд. долара към 30 септември, показа неотдавнашен документ.

Намаляването на дивидента ще спести на Bayer около 2,3 млрд. евро във всяка от следващите три години, казва Чарли Бентли, анализатор в компанията Jefferies. Но тъй като задълженията за съдебни спорове и глоби все още са високи, компанията вероятно ще трябва да прибегне до други „големи стратегически действия“, за да възстанови счетоводния баланс, отбелязва Бентли.

Bayer вече обеща да задели 16 млрд. долара за разрешаването на спор заради Roundup с американски ищци, които твърдяха, че продуктът причинява рак. Bayer е категорична, че хербицидът е безопасен. Компанията все още трябва да отговаря по десетки хиляди жалби по въпроса, като инвеститори и анализатори се питат дали компанията ще трябва да повиши разходите си. Освен това Bayer трябва да се справя със скъп съдебен спор за други продукти на Monsanto, включително хербицида Дикамба.

Компанията е изправена и пред други предизвикателства. Цените на земеделските стоки намаляват, ограничавайки продажбите на подразделението за генно модифицирани семена. Фармацевтичното подразделение се бори с изтичане на патенти за много продавани лекарства като медикамента за лечение на заболявания на кръвта Ксарелто и разтвора за заболявания на очите Айлия и може да изпита затруднения да излезе на печалба до края на десетилетието.

През ноември Андерсън заяви, че очаква компанията да генерира нулеви свободни парични потоци въпреки приходите за близо 50 млрд. евро през 2023 г. и нарече това „просто неприемливо“. По-късно същия месец Moody’s Investors Service понижи перспективите за Bayer от стабилни на негативни, като посочи поредица от лекарства в процес на разработване и правните неприятности, които тласнаха надолу акциите и облигациите ѝ.

Книжата на Bayer поскъпнаха с около 1% в понеделник, но са отбелязали спад от над 70% след сделката за Monsanto.

„Един от топ приоритетите ни е да намалим дълга и да увеличим гъвкавостта. Променената ни политика за дивидентите, която взема предвид приноса на инвеститорите и не беше приета с лека ръка, ще ни помогне да го направим“, убеден е Андерсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още