IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer намалява прогнозите за приходите за земеделското и фармацевтичното звено

Минути преди 12 ч. българско време акциите на компанията поевтиняват с близо процент

13:12 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Bayer намалява прогнозите си за продажбите за годината за бизнеса си със земеделска химия и за фармацевтичното си подразделение, което бе и в основата на предупреждението за печалбата на компанията от миналия месец.

Приходите от земеделското звено вероятно ще намалеят с 5% тази година, тъй като цените на хербицида глифозат намаляват, а продажбите на фармацевтичния сегмент вероятно ще останат без промяна, става ясно от данни от вторник, цитирани от Bloomberg.

Компанията представя повече данни за силите, които задвижиха намаляването на финансовите ѝ цели за 2023 г. от миналия месец.

Минути преди 12 ч. българско време акциите на компанията поевтиняват с близо процент.

По-рано Bayer очакваше продажбите при земеделското подразделение да се увеличат с 3%. Цените обаче се оказаха упорито ниски за базираните на глифозат продукти, включително и за противоречивия препарат Roundup. Това нанася удар по бизнеса с хербициди, особено в Северна и Латинска Америка.

Лъч светлина за подразделението носи царевичният бизнес, където продажбите са се увеличили с 11% през второто тримесецие. Това представяне подпомогна компенсирането на по-слабото търсене при соята, памукът и зеленчуковите семена.

От своя страна, фармацевтичният бизнес на Bayer не успява да компенсира намаляващите продажби на популярния си медикамент за разреждане на кръвта Xarelto. Завишеното търсене на препарата против рак Nubeqa и този за бъбреци Kerendia помогнаха за смекчаването на удара през второто тримесечие.

Най-малкото звено на Bayer – това за потребителско здраве, остава и най-бързо развиващото се засега. Налице е особено силно търсене на кремовете Bepanthen и продуктите срещу настинка и алергии, което позволява на компанията да потвърди целите си за приходи за сегмента от ръст от 5% тази година.

Инвеститорите седят всяка дума на главния изпълнителен директор Бил Андерсън, който пое поста през юни и се опитва да вдъхне нов живот на компанията, за знаци за намеренията му относно структурата. Въпросът е дали той ще предпочете да я запази, каквато е, състояща се от звена за земеделска химия, лекарства и потребителско здраве под един покрив, или ще я раздели.

Неговият предшественик Вернер Бауман бе защитник на сегашната структура. Той похарчи 63 млрд. долара през 2018 г. за пестицидния гигант Monsanto, който върза Bayer с тежко дело заради Roundup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още