IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъдата за обезщетение за над 2 млрд. долара срина акциите на Bayer

В петък съдът в САЩ реши да осъди германската компания на рекордната сума

12:23 | 29.01.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Bayer започнаха търговията в понеделник със спад от близо 5,5%, след като германската компания беше осъдена да плати обезщетение в размер на 2,25 млрд. долара – най-високата сума до момента в продължаващия съдебен спор, свързан с обвинения за канцерогенен ефект на пестицида ѝ Roundup, съобщава Ройтерс.

Жури в съда във Филаделфия в петък осъди Bayer да плати 2,25 млрд. долара на мъж от Пенсилвания, който твърди, че е развил рак от излагане на пестицида Roundup, базиран на химикала глифозат.

Акциите на Bayer поевтиняват с 5,1% до 30,66 евро минути преди 12:30 ч. българско време.

Общата сума включва 2 млрд. долара за наказателно обезщетение, но вероятно ще бъде намалена при обжалване, тъй като надвишава насоките на Върховния съд на САЩ. Присъдата обаче добавя нови главоболия за главния изпълнителен директор Бил Андерсън, който съкращава мениджмънта в опит да ускори начина на взимане на решения.

Андерсън е и в процес на преразглеждане на диверсифицираната структура на групата, но вероятно ще отложи представянето на планове за разделяне на компанията при предоставянето на актуална информация на инвеститорите в началото на март, посочва запознати източници.

През 2020 г. Bayer уреди повечето от висящите дела около пестицида Roundup срещу 9,6 млрд. долара към онзи момент, но не успя да получи одобрение за споразумение, с което да предотврати бъдещи случаи. Над 50 хил. иска остават висящи.

Сред мерките за предотвратяване на по-нататъшни претенции Bayer реши да прекрати употребата на глифозат в продукти за непрофесионални градинари, но нови ищци основават твърденията си на години употреба преди това.

Bayer продължава да продава базирани на глифозат пестициди на земеделците, които разчитат на тях силно и които според Bayer играят незначителна роля в съдебните спорове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 2 месеца
А така, пренасяйте се бързо в САШ, че може още няколко млрда да ви глобят докато сте германска компания. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още