IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният японски износ подкрепя изпадналата в рецесия икономика на страната

Резултатите са още един аргумент за централната банка, която е напът да сложи край на ултрахлабавата си политика

11:20 | 21.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският износ е нараснал повече от очакваното през януари, подкрепяйки слабата икономиката на страната и е още един аргумент в полза на нормализирането на паричната политика на Японската централна банка, пише Bloomberg.

Износът на страната се е увеличил с 11,9% през януари спрямо година по-рано, надминавайки прогнозата на икономистите за ръст от 9,5%, твърдят от финансовото министерство в сряда. Вносът се е свил за десети пореден месец, намалявайки с 9,6%, заради спад при въглищата и втечнения природен газ. Той също надминава консенсусната оценка за спад от 8,7%.

Празникът на Лунната нова година води до изкривявания в годишните сравнения, тъй като износът към Китай се е увеличил в този период. В резултат на това търговският баланс на страната е преминал към дефицит от 1,76 трлн. йени (11,7 млрд. долара) от ревизиран излишък от 68,9 млрд. йени през декември.

Увеличението на износа, последвало ревизиран ръст от 9,7% през декември, е добра новина за Япония, след като икономиката неочаквано изпадна в рецесия през последното тримесечие на 2023 г. на фона на стагнация на вътрешните разходи.

Японският износ се е разраснал през декември. Графика: Bloomberg Японският износ се е разраснал през декември. Графика: Bloomberg

Доказателствата, че търсенето от чужбина е сравнително стабилно, вероятно ще подкрепят очакванията на пазара, че Японската централна банка може да продължи да се движи към нормализиране на паричната политика, каквото много икономисти очакват да се случи до април. Бордът на централната банка наскоро се опита да убеди пазарите, че първото повишаване на лихвените проценти от 2007 г. насам няма да доведе до радикални промени, тъй като политиката ще остане гъвкава.

„Търсенето на електронни продукти и машини за производство на чипове се възстановява, а спадът при вноса показва, че инфлацията се стабилизира и помага на потребителските настроения“, каза Харуми Тагучи, главен икономист в S&P Global Market Intelligence. „Мисля, че Японската централна банка може да последва плана си да повиши лихвите си през април“, допълни още.

Гуверньорът Казуо Уеда повтори миналата седмица, че регулаторът ще продължи да анализира внимателно данните, за да прецени дали постепенното икономическо възстановяване ще продължи.

Данните от сряда също показаха, че сезонно коригираният износ е намалял с 3,6% в сравнение с декември, което е индикация, че основната тенденция може да е по-слаба, отколкото показват общите данни.

„Ако погледнете световната икономика като цяло, тя се забавя, така че не изглежда, че износът ще бъде толкова голям двигател на икономическия растеж", каза Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още