IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силната бизнес активност подкрепя британската икономика на фона на рецесията

Общият PMI индекс за фабричното производство и услугите е достигнал деветмесечен връх

19:00 | 22.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Великобритания успява да поддържа инерцията, която набира от началото 2024 г., а по-високата активност във фабричния сектор и при услугите засилва оптимизма на бизнеса. Английската централна банка (АЦБ) обаче вероятно ще остане предпазлива по отношение на разхлабването на паричната политика на фона на все още високата инфлация, предава Ройтерс.

В допълнение към сигналите, че плитката рецесия във Великобритания от миналата година няма да продължи дълго, предварителните резултати от проучването за съставния индекс на мениджърите по поръчките (PMI), показват, че показателят, който обхваща услугите и фабричния сектор на S&P Global/CIPS UK, се е повишил до 53,3 пункта през февруари. Това е и най-високото му ниво от девет месеца насам. За сравнение, през януари PMI индексът беше на равнище от 52,9 пункта, а икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че показателят ще остане на същото ниво.

Но имаше области в проучването, притеснителни за АЦБ, каквито са ръстът на заплатите сред фирмите за услуги и напрежението в Червено море, което засегна доставките за фабриките и доведе до най-високото увеличение на цените от страна на бизнеса от юли насам.

PMI показателят за услугите е останал на ниво от 54,3 пункта, а резултатът на фабричния сектор отново е под границата от 50 пункта, но се е повишил до 47,1 пункта от 47,0 пункта през януари.

Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на S&P Global Market Intelligence, каза, че проучването прогнозира растеж на икономиката с 0,2% или 0,3% през първите три месеца на 2024 г., след свиване през третото и четвъртото тримесечие на миналата година.

Това вероятно ще бъде облекчение за министър-председателя Риши Сунак, който трябва да носи бремето на „рецесията на Риши“, както определиха спада от опозиционната Лейбъристка партия, която напредва в проучванията на общественото мнение преди предстоящите избори.

Уилямсън заяви, че ръстът е подкрепен от търсенето на финансови услуги на фона на очакванията за предстоящи намаления на лихвените проценти, въпреки че фабричната активност продължава да се свива, а фирмите, ориентирани към потребителите, все още са затруднени от натиска върху разходите за живот.

„С ускоряването на растежа, но и на инфлацията, данните от февруари показват, че има все по-голяма вероятност централните банкери да бъркат някъде и затова да остават предпазливи, когато планират подходящия момент за намаление на лихвите“, допълни той.

Този месец централната банка сигнализира, че може би наближава моментът за намаляване на референтната лихва по кредитите, която е на най-високото си ниво от 2008 г. насам, но повечето централни банкери все още търсят доказателства, че инфлационният натиск няма да остане упорит.

Инвеститорите в момента залагат на 50% вероятност за първо намаление на лихвения процент с четвърт пункт през юни и са категорични, че паричната политика ще бъде разхлабена до август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още