IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гренландия залага на Северна Америка в търсене на независимост

Новопубликуван проект за външна политика, отбрана и сигурност предлага поглед как може да изглежда бъдещето, което отделя територията все повече от Копенхаген

08:07 | 12.03.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Северното сияние над гренландската столица Нуук. Снимка: Martin Zwick/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images
Северното сияние над гренландската столица Нуук. Снимка: Martin Zwick/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

„Има големи предизвикателства в подсигуряването на повече търговия от Гренландия за САЩ и Канада“, коментира Ая Чемниц, депутат от Гренландия в датския парламент от лявата партия „Народна общност“ (Inuit Ataqatigiit). Предишните опити за подобряване на транспортните маршрути са се проваляли, защото не са били водени от търговски съображения, коментира тя. Ако новите опити искат да успеят, всички страни трябва да имат полза от тях, предупреди още тя.

Но гренландският министър на външните работи подчерта, че настоящото геополитическо напрежение е увеличило нуждата от сътрудничество. „Светът става все по-изпълнен с несигурност. Това прави още по-важно ангажирането с нашите съюзници“, коментира Вивиан Моцфелд в копие на документа на английски, видяно от Bloomberg.

САЩ подкрепят засилването и разширяването на партньорството с Гренландия, коментира говорител на Държавния департамент, включително в областите на търговията и инвестициите, разработването на минерални ресурси и науката и изследванията.

Границата с Канада

Втората по големина арктическа страна след Русия – Канада, се опитва да диверсифицира търговските и отбранителните си връзки чрез т. нар. friendshoring (ориентиране на бизнес отношенията, производство и търговия към приятелски настроени държави, бел. ред.), тъй като отношенията с Китай и Индия се влошават, а в Отава растат притесненията за това какво ще значи евентуален нов мандат на Тръмп за отношенията със САЩ.

Дания, както и Гренландия, е „сходно мислещ“ партньор за Канада по много въпроси и историческите връзки между инуитите създават възможност за повече сътрудничество, посочва говорител на службата за международни отношения на Канада.

Близостта на Гренландия и Канада. Изображение: Bloomberg LP Близостта на Гренландия и Канада. Изображение: Bloomberg LP

Частта за Канада на гренландския документ включва и списък с области за възможно икономическо сътрудничество, включително търговия, транспорт, туризъм, риболов, строителство и др, както и надеждата за свободно пътуване между териториите на инуитите в Гренландия и Канада.

В него се казва също, че Гренландия ще отвори дипломатическо представителство в Отава през идните години – като това, което вече има във Вашингтон, и призовава Канада да последва американския пример, като отвори свое консулство на територията.

Канада и Гренландия споделят повече от географска близост. Отношенията между коренното население в двете страни датират отпреди хиляди години и днес местните общности са изправени пред сходни предизвикателства, свързани с развитието на икономиката на арктическия регион и климатичните промени.

Също така Отава е с хиляда километра по-близо до Нуук от Копенхаген, а полет от гренландската столица до град Икалуит в канадската територия Нунавут ще отнеме едва час – ако такъв маршрут съществува. От 2022 г. Канада и Гренландия дори споделят остров – което роди един от любимите популярни любопитки на канадците: Освен САЩ, коя друга страна има обща граница с Канада?

Решението отпреди две години на спора за о. Ханс – който в продължение на половин век се изразяваше предимно в това двете страни да свалят знамето на другата и да оставят канадско уиски или датски шнапс, за да се дразнят – постави основата за по-добри взаимоотношения, се казва още в документа.

„Това е начин да подготвим Гренландия по най-добрия начин за все по-голяма и по-голяма автономия, което евентуално може да доведе до независимост“, коментира Хьог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 14
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 хахахаха, факт, друго си е да подариш половин Сибир на китайците за без нищо... на такъв подвиг е способен само гениалния ти господар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 месец
*Новопубликуван проект за външна политика, отбрана и сигурност* - *външна политика, отбрана и сигурност* на население колкото кв. Овча купел в София? Това е шега, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 месец
*Не сме за продан*, каза Хьог в интервю за Bloomberg* - Тя и Европа така мислеше, но вече е в количката на САЩ. * Но сме отворени за бизнес* - Те и германците бяха много отворени за бизнес с американците. Даже още са - направо се местят в Америка. На какво може да се надява една стратегическа територия с 57 хил. чукчи население, особено след като досегашните й европейски стопани вече са собственост на Сев. Америка? На единствено правилния евроатлантически избор, разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още