IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада се забавя, но централната банка не бърза с корекции в лихвите

Индексът на потребителските цени расте с 2,8% през февруари на годишна база, след като през януари той напредна с 2,9 на сто

15:47 | 19.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Канада неочаквано се охлажда през февруари, подкрепяйки залозите, че централната банка на страната може да премине към по-малко рестриктивна парична политика през следващите месеци, съобщава Bloomberg

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 2,8% през февруари спрямо същия месец на предходната година, след като нарасна с 2,9% през януари, става ясно от данни на канадската статистическа служба.

Това е най-бавният темп на растеж от юни и изостава от медианната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти за ръст от 3,1%.

На месечна база индексът се повишава с 0,3% при очаквания за ръст от 0,6%, като на сезонно коригирана база той расте с 0,1%.

Двата основни показателя за инфлацията на Канадската централна банка също отчетоха понижения, достигайки среден годишен темп от 3,15% спрямо 3,35% за предходния месец. Тримесечната пълзяща средна при лихвите падна до годишен темп от 2,23% спрямо 3,12 на сто за януари.

Други ключови основни мерки също показват подобен напредък на дезинфлацията.

Данните за инфлацията от февруари подкрепят аргументите централните банкери в страната скоро да освободят спирачката на паричната политика. Сега те преценяват колко още време лихвите трябва да останат рестриктивни. Представителите на регулатора продължават да събират данни, които да ги убедят, че низходящият път обратно към целта за инфлация от 2% е устойчив, преди да започнат да намаляват лихвените проценти.

Това е единственият доклад за инфлацията преди следващото заседание на централната банка, което ще се проведе на 10 април.

Икономистите масово очакват регулатора да запази лихвените проценти на ниво от 5% за шеста поредна среща, като мнозина прогнозират, че цикълът на облекчаване ще започне през юни или юли, тъй като икономиката стагнира, а пазарът на труда продължава да се охлажда.

По-рано този месец гуверньорът на централната банка Тиф Маклем заяви, че на фона на инфлацията, която все още е близо до 3%, той и неговите колеги трябва да „дадат на по-високите лихви повече време, за да си свършат работата“. Той прогнозира, че инфлацията ще остане близо до 3% до средата на тази година, преди да се охлади през второто полугодие.

Маклем очаква цените на бензина да подклаждат инфлацията, а натискът върху цените на жилищата да се задържи.

През февруари основните фактори, допринесли за широкото забавяне на инфлацията, включват мобилни услуги, хранителни стоки и услуги за достъп до интернет, всички от които помагат да се компенсира годишното увеличение на цените на бензина, които растат с 0,8%.

Разходите за лихви по ипотечните кредити и наеми продължават да имат най-голям принос за годишната промяна в темпа на инфлация. Разходите за лихви по ипотечните кредити скачат с 26,3% спрямо предходната година, а наемите растат с 8,2%. Като се изключат разходите за подслон, индексът на потребителските цени се повишава с 1,3% спрямо предходната година.

Инфлацията, без енергоизточниците, се ускорява до 2,9% спрямо предходната година, докато за януари темпът достига 3,3%. Като се изключат храните и енергоносителите, индексът се повишава с 2,8%. Инфлацията при услугите се задържа на ниво от 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още