IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите цени на бензина ускоряват инфлацията в Канада до 4%

Въпреки това се очаква Канадската централна банка да остави лихвите на същото равнище и през октомври

18:57 | 19.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Канада се е ускорила повече от очакваното за втори пореден месец през август, но забързването, което до голяма степен се дължи на по-високите цени на бензина, вероятно няма да смути Канадската централна банка.

Индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил с 4% през август спрямо година по-рано, което е най-бързият темп отчетен от април насам и следва ръст от 3,3% през юли, сочат данни на статистическата служба на Канада, цитирани от Bloomberg. Ускорението е и над медианната прогноза за 3,8% на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. На месечна база индексът e нараснал с 0,4%, или два пъти повече от очакваното.

Два ключови измерителя за инфлацията, които отсяват компонентите с големи ценови колебания в индекса на потребителските цени и които централната банка следи внимателно - т.нар. среден индекс на потребителските цени (CPI-median) и съкратен индекс на потребителските цени (CPI-trim), също са се повишили, средно с 4% от ревизираните във възходяща посока 3,75% през юли и надхвърляйки темпа от 3,7%, очакван от икономистите.

Новите данни още веднъж подчертават трудностите в настоящата фаза на борбата с инфлацията, в която се очаква забавянето ѝ до целта от 2% да бъде все по-неясно. Банката прогнозира, че ръстът на цените ще остане близо до 3% през следващата година. Икономиката обаче показва признаци на отслабване и централните банкери може и да изчакат дезинфлационните сили да се превърнат в по-бавен темп на инфлация през следващите месеци.

Инфлационният натиск остава. Графика: Bloomberg Инфлационният натиск остава. Графика: Bloomberg

Гуверньорът Тиф Маклем намекна за това ускорение в реч по-рано този месец, след като запази лихвите непроменени на ниво от 5% на фона на два поредни месеци ускоряване на инфлацията, като заяви, че по-високите цени на петрола в световен мащаб ще „забързат общата инфлация в близко бъдеще“. Цените на енергията допринесоха най-много за забавянето на инфлацията след пика от миналата година, като на тях се дължат две трети от забавянето.

Това е първият от двата доклада за инфлацията, преди Канадската централна банка да вземе решение за лихвите си на 25 октомври, като по-голямата част от икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозират, че централната банка ще остави лихвите непроменени на ниво от 5%.

През последните седмици нарастват доказателствата, че увеличенията на лихвите в Канада забавят икономиката. Пазарът на труда е добавил по-малко работни места в сравнение с увеличението на заетостта и ръста на населението, дължащ се на по-високата имиграция през август, въпреки че предварителните данни сочат, че брутният вътрешен продукт е останал непроменен през юли след изненадващия спад през второто тримесечие.

Централната банка на Канада ще трябва да вземе някои трудни решения на предстоящите си срещи, заяви Андрю Грантъм, икономист от Canadian Imperial Bank of Commerce.

„Въпреки че икономическият застой през второто тримесечие и скромния ръст на безработицата са индикатори, че прекомерното търсене намалява, а това би трябвало да успокои централните банкери, че инфлацията ще се забави в бъдеще, те ще трябва да намерят баланса между това и данните, които сочат, че настоящият инфлационен натиск е по-силен, отколкото се очакваше преди“, коментира той в доклад до инвеститори.

Статистическата служба на Канада съобщи още, че коефициентът на свободните работни места, или броят на свободните позиции като дял от общото търсене на работна ръка, е намалял до 4,4% през второто тримесечие, което е четвърти пореден тримесечен спад.

Ускорението на общата инфлация е до голяма степен резултат от по-високите годишни цени на бензина през август в сравнение с юли. Без бензина индексът е останал на ниво от 4,1% през юли и август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още