IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Канада засега задържа лихвите, но сигнализира за предстоящо увеличение

Институцията е изненадана от стабилния икономически растеж на страната и потреблението на домакинствата

22:51 | 21.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Канада е обсъдила задържането на лихвените проценти стабилни през юни, като – подобно на Федералния резерв на САЩ, сигнализира, че лихвите ще се повишат на следващото заседание на централните банкери.

Управителят на институцията Тиф Маклем и петима други от членовете на управителния съвет на банката са решили да повишат референтната овърнайт лихва до 4,75% по-рано този месец, след като бяха натрупани достатъчно доказателства, които предполагат, че разходите по заемите не са достатъчно ограничени, пише Bloomberg, като се позовава на резюме на разискванията по време на срещата на политиците.

От документа се вижда, че банката е изненадана от стабилния икономически растеж на Канада, особено от потреблението на домакинствата. Според официални лица икономиката на страната изглежда остава в „свръхтърсене“, а като едно от доказателствата за това се посочва, че се възобновява активността на купувачите на имоти.

Централните банкери изразяват също така загриженост относно основния ценови натиск, който остава непостоянен.

В резюмето се посочва, че според членовете на управителния съвет на централната банка на Канада дезинфлационният импулс, необходим за връщане на инфлацията до целта от 2%, може да отслабва.

Очакванията са централната банка на Канада да повиши лихвените проценти с поне още 25 базисни пункта тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още