IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада изненадва с два пъти повече от прогнозираните нови работни места през юли

Страната отчита и по-голям ръст на заплатите, но и спад на нивото на заетост

21:44 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Резултатите на пазара на труда в Канада надхвърлиха очакванията, а ръстът на заплатите е бил още по-бърз, което е сигнал, че системата за създаване на работни места още работи, дори когато икономиката се забавя, пише Bloomberg.

Броят на новите работни места в страната се е увеличил с 40 хил. през август, докато безработицата е останалата стабилна на ниво от 5,5% след като по-рано е отбелязала три поредни месечни увеличения, показват данни на статистическата служба на Канада в петък (8 септември). Резултатите надхвърлиха очакванията за ръст от 20 хил. нови позиции и ниво на безработица от 5,6%, каквито прогнозираха икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Повишаването на заплащането на служителите отразява известно напрежение на пазара на труда, като заплатите са се увеличили с до 5,2%, надминавайки очакванията за ръст от 4,7%. Месец по-рано заплатите са се увеличили с 5%, сочи още статистиката.

Въпреки това данните показват, че пазарът на труда е по-слаб в сравнение с миналата година. Ръстът на населението изпревари нарастването на заетостта през август и нивото на заетост спадна с 0,1 процентни пункта до 61,9%. Това е седмият пореден месец тази година, в който населението се увеличава с по-висок темп от този, с който расте заетостта.

От януари насам заетостта се е увеличила със средно 25 хил. души на месец, докато населението на възраст над 15 години се е увеличило с 81 хил. души. Като се има предвид този темп на нарастване на населението са нужни около 50 хил. нови работни места всеки, а да може нивото на заетост да остане стабилно.

Данните за август показват, че икономиката продължава да създава работни места дори във времена с по-високи лихви, макар и с по-бавни темпове от възможните предвид рекордно високия прираст на населението. В сряда гуверньорът на Канадската централна банка Тиф Маклем и неговите централни банкери оставиха разходите по заемите на ниво от 5%, като заявиха, че данните от последно време сочат отслабване на прекаленото търсене. Растежът на заплатите обаче продължава да бъде основен проблем.

През август общият брой отработени часове е нараснал с 0,5% на месечна база, най-бързият темп от февруари насам, и се е увеличил с 2,6% спрямо същия период, година по-рано. Това показва относително силна инерция на икономиката в средата на третото тримесечие, за който период икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират брутният вътрешен продукт да нарасне с 0,7%. Миналата седмица предварителните данни показаха, че брутният вътрешен продукт е останал на същото равнище през юли, на което е бил и през юни.

„Този доклад сам по себе си няма да накара Канадската централна банка да съжалява за решението си да не промени лихвите по-рано тази седмица", заяви Ройс Мендес, ръководител на отдела за макростратегии в Desjardins, в бележка до инвеститорите. "Той обаче изтъква факта, че икономиката не е стагнирала напълно.“

Това е първият от двата доклада за работните места преди централната банка да вземе следващото си решение за лихвите на 25 октомври. Мнозинството от икономистите в анкетата на Bloomberg към момента очакват банката да запази лихвите на същото равнище, а голяма част от тях смятат, че лихвите вече са достигнали най-високото си ниво в този цикъл на затягане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още