IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Упоритата инфлация в Канада отлага лихвените понижения

Ръстът на цените се е забавил на средна годишна база през 2023 г.

23:27 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Канада се е ускорила леко през декември на фона на базовите ефекти, а основният ценови натиск също се е засилил, затруднявайки кампанията на централната банка на страната да възстанови ценовата стабилност, пише Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 3,4% на годишна база през декември спрямо предходната година. За сравнение, инфлацията през ноември е била на ниво от 3,1%, сочат данни на Канадската статистическа служба във вторник. Резултатът съвпадна и с медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

На месечна база индексът е спаднал с 0,3%, също в съответствие с очакванията, което до голяма степен се дължи на поевтиняването на организираните екскурзии и бензина.

„Засилването на основния инфлационен натиск повишава риска Канадската централна банка да остави лихвите си по-високи за по-дълго време, отколкото пазарите очакват в момента, като в резултат на това икономиката ще се забави допълнително“, коментира Стивън Браун, икономист от Capital Economics, в бележка до инвеститорите.

„Тъй като банката обръща повече внимание на базисната инфлация, отколкото на общата, ръстът на цените, с изключение на енергоизточниците и храните, сигнализира, че регулаторът вероятно ще запази ястребов тон* на срещата си следващата седмица и ще понижи допълнително шансовете за разхлабване на паричната политика в близкото бъдеще.“

Това е последният от двата доклада за инфлацията преди централната банка на страната да вземе решението си за лихвените проценти. Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват банката да запази разходите по заемите непроменени и очакват серия лихвени понижения, която да започне през второто тримесечие.

Гувернъорът Тиф Маклем и неговите централни банкери запазиха референтната овърнайт лихва на ниво от 5% за трети пореден път миналия месец, заявявайки, че все още се опасяват от засилване на ценовия натиск. Неуспехът в битката им с инфлацията вероятно ще ги накара да изчакат преди да започнат да разхлабват паричната си политика.

От данните стана ясно още, че тримесечната пълзяща средна стойност на основния ценови натиск, се е ускорила до 3,63%  на годишна база през декември от 2,94% месец по-рано. Централните банкери следят внимателно тази мярка на инфлацията, за да отчетат най-новите инфлационни тенденции.

За цялата 2023 г.  обаче инфлацията се е забавила до 3,9% на средна годишна база от 6,8% през 2022 г.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още