IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада обмисля ограничения за чуждите студенти заради жилищната си криза

Броят на чуждестранните студенти в Канада почти се утрои за едно десетилетие, достигайки над 800 хил. души през миналата година

07:42 | 15.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През следващите месеци Канада ще обмисли мерки за ограничаване на броя на чуждестранните студенти, тъй като страната изпитва недостиг на жилища.

"Този обем е смущаващ", заяви министърът на имиграцията Марк Милър в предварително записано интервю за CTV News в неделя, имайки предвид нарастването на броя на чуждестранните студентски визи в Канада. "Това наистина е система, която е излязла извън контрол."

Милър посочи, че федералното правителство ще проведе "разговори" с провинциите през първата половина на тази година, "за да се увери, че провинциите, които не са си свършили работата, действително ще ограничат тези числа на база на чистия обем".

Правителството на министър-председателя Джъстин Трюдо е подложено на критики за това, че приема повече имигранти - както постоянни, така и временни - по време на криза с достъпността на цените, която доведе до рязко поскъпване на жилищата и до ограничаване на предлагането, припомня Bloomberg.

Броят на чуждестранните студенти в Канада почти се е утроил през последното десетилетие, достигайки над 800 хил. души през миналата година. Чуждестранните студенти плащат около пет пъти по-висока такса за обучение от канадците.

Коментарите на Милър не са първите в тази посока. Вече има планове да се обмисли ограничаването на визите за чуждестранни студенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още