IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Канада нарастват по-слабо от очакваното през октомври

Най-добри резултати отчитат търговците на автомобили - ръст от 1,1% на месечна база

19:15 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Канадските потребители вероятно са харчили по-предпазливо през ноември след стабилните октомврийски разходи, тъй като високите лихви ограничават бюджетите на домакинствата, пише Bloomberg.

Приходите на търговците на дребно са останали непроменени миналия месец, сочи предварителна оценка на Канадската статистическа служба, публикувана в четвъртък. За сравнение, продажбите на дребно отчитат ръст от 0,7% месец по-рано, малко под медианната оценка от 0,8% на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Октомври е бил силен месец за търговците, които регистрират ръст на продажбите в седем от девет подсектора, като на най-много продажби, с 1,1% повече в сравнение с предходния месец са имали търговците на автомобили и авточасти. С изключение на автомобилите, продажбите на дребно през октомври са нараснали с 0,6%, спрямо очакванията за ръст от 0,5%. Като обем те записват ръст от 1,4%.

Търговците с универсални магазини също подсилват значително общия резултат през октомври с ръст от 2%, докато продажбите на лекарства и стоки за лична хигиена са нараснали с 1,5%, а тези в категорията „дрехи“ са нараснали с 2,4%. Отрицателна тенденция се наблюдава при бензиностанциите, чиито продажби са намалели с 3,1%.

„Продажбите на дребно са останали силни през октомври, като в отделните категории те са по-високи от общите“, заяви Шели Каушик, икономист в Bank of Montreal, в доклад за инвеститорите.

Канадската централна банка запази основната си лихва на ниво от 5% по-рано този месец. Канадската икономика показва признаци на стагнация и в отделно съобщение в четвъртък статистическата служба на Канада заяви, че заетостта според броя на новите работни места се е свила с 44,6 хил. позиции през октомври, компенсирайки ръстовете, постигнати през септември.

Гуверньорът на регулатора Тиф Маклем каза пред Bloomberg, че очаква лихвените проценти да бъдат понижени по някое време следващата година, но първо трябва базисната инфлация да се забави сериозно през няколко поредни месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още