IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Канада бележат през декември най-силния ръст от 8 месеца

Затруднените от високите лихви потребители са пазарували по-слабо през ноември

17:27 | 19.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Канадските потребители са пазарували активно в края на миналата година, след като само месец по-рано свиха разходите си, показват данните за продажбите на дребно в страната, цитирани от Bloomberg.

Приходите на търговците от продажби на дребно са нараснали с 0,8% през декември, което е и най-голямото им увеличение от април насам, показва предварителна оценка на Канадската статистическа служба, публикувана в петък. Резултатът последва спад от 0,2% през ноември и не успя да отговори на очакванията в проучване на Bloomberg. Обемът на продажбите на дребно също е намалял с 0,2% през ноември

Продажбите са намалели в четири от девет подсектора през ноември, като търговците на моторни превозни средства и части се радват на най-голям ръст, който се увеличава за трети пореден месец. С изключение на автомобилите, продажбите на дребно са намалели с 0,5%, спрямо очаквания за спад от 0,1%.

Основните продажби на дребно, които изключват бензиностанциите и продажбите на автомобили, са намалели с 0,6% главно заради по-ниските продажби, регистрирани от супермаркетите, търговците на хранителни стоки и магазините за алкохол.

Въпреки че данните показват, че продажбите са нараснали рязко през декември, спадът през ноември все още показва известна слабост в разходите на потребителите, които са затруднени от по-високите лихви и много от тях предстои да подновят своите ипотеки тази година.

Докладът от петък, съчетан с ускорението на базисната инфлация и по-слабия от очакваното ръст на работните места през декември, показва, че Канадската централна банка вероятно ще остави лихвите си непроменени на ниво от 5% на срещата си следващата седмица.

„Канадските потребители все още са затруднени от по-високите лихви, тъй като данните за продажбите на дребно през ноември показаха спад в потребителските разходи“, коментира Катрин Джъдж, икономист от Canadian Imperial Bank of Commerce.

„Въпреки че предварителната оценка за декември сочи ръст на продажбите от 0,8%, ние очакваме тази сила да е моментна на фона на слабия пазар на труда и въздействието на по-високите лихви върху потребителските разходи.“

На регионално равнище продажбите се понижиха в пет провинции през ноември. Най-голямото намаление се наблюдава в провинция Квебек – от 1,4%, а продажбите в най-големия град Монреал са намалели с 0,9%.

Статистическата агенция не предостави подробности за прогнозата за декември, която се основава на отговорите на 49,4% от анкетираните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още