IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка очаква по-бавен икономически растеж в Източна Азия заради Китай

Засиленият търговски протекционизъм, упражняван от развитите икономики, може да навреди на растежа на развиващите се държави в региона

10:46 | 01.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Развиващите се икономики в Източна Азия и Тихия океан вероятно ще отчетат забавяне на растежа на фона на по-високите лихвени проценти и влошените геополитически казуси, които замъгляват перспективите за региона, предупреждава в доклад Световната банка, цитирана от Bloomberg.

Очаква се ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за региона да бъде 4,5% за 2024 г. и 4,3% за 2025 г., което е по-малко от увеличението от 5% за 2023 г., изтъква Световната банка в своята полугодишна прогноза. Въпреки че повечето икономики в Източна Азия и Тихия океан са настроени да растат по-бързо от останалия свят, техният темп все още е по-бавен, отколкото преди пандемията.

Това отчасти се дължи на прогнозираното забавяне на втората по големина икономика в света, чиято експанзия се очаква да се ограничи съответно до 4,5% и 4,3% през тази и следващата година. „Китай се стреми да премине към по-балансиран път на растеж, но стремежът да се запалят алтернативни двигатели на търсенето се оказва труден“, се посочва в доклада на Световната банка.

Китай се нуждае от нещо повече от просто „конвенционални фискални стимули“, посочва кредиторът, добавяйки, че по-силната социална защита, прогресивното данъчно облагане и пренасочването на публичните разходи от инфраструктура към човешки капитал ще спомогнат за стимулиране на потреблението.

Без да се включва Китай, развиващите се страни в Източна Азия и Тихия океан трябва да отбележат стабилно разширяване от 4,6% тази година и 4,8% през следващата, тъй като износът на стоки вероятно ще се възстанови, а финансовите условия се облекчат. Очакванията са Филипините, Виетнам и Камбоджа да нараснат с по над 5% през 2024 г. и с около 6% през 2025 г. Тайланд и Мианмар са изоставащите сред големите икономики в региона.

Развиващите се страни в Източна Азия вероятно ще отчетат по-бавен икономически растеж. Графика: Bloomberg Развиващите се страни в Източна Азия вероятно ще отчетат по-бавен икономически растеж. Графика: Bloomberg

„Базисната инфлация в САЩ и ЕС остава ускорена, а пазарите на труда остават напрегнати, което предполага, че лихвените проценти ще се задържат по-високи от нивата преди пандемията в обозримо бъдеще“, предупреждава Световната банка относно рисковете от икономически спад. „Политическите ситуации в страните, както и нарастващото геополитическо напрежение подхранват несигурността“, добавя кредитната институция.

Световната банка също така сигнализира за рязкото нарастване на дълга в региона – ситуация, при която се поддържат високи разходите по заеми и се свиват както потреблението, така и инвестициите. Корпоративният дълг в Китай и Виетнам се е повишил с повече от 40 процентни пункта от БВП от 2010 г. насам и надвишава нивото в развитите икономики, става ясно още от доклада. Дългът на домакинствата в Китай, Малайзия и Тайланд също е по-висок от този в други развиващи се пазари.

От гледна точка на износа засиленият търговски протекционизъм – упражняван предимно от развитите икономики – може да навреди на растежа за развиващите се държави в Източна Азия и Тихия океан, тъй като ограничава достъпа до ключови пазари като САЩ, Южна Корея и Япония, а фирмите, получаващи субсидии, са потенциални конкуренти на компаниите в региона, изтъква Световната банка. През 2023 г. бяха наложени почти 3000 нови мерки, нарушаващи търговията, три пъти повече от тези през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още