IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия иска да се превърне в алтернатива на Китай, но първо трябва да победи Виетнам

Въпреки предизвикателствата, свързани с високите вносни мита и недостатъчно ефективните вириги за доставка, топлите отношения на Виетнам с Китай може да са предимство за Индия

11:55 | 06.04.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индия иска да се превърне във водещия производител в Азия в момент, когато все повече компании се оттеглят от Китай, но първо трябва да намали данъците и да подобри ефективността на веригата за доставки, ако иска да детронира Виетнам, пише CNBC.

САЩ следват политика на friendshoring, или преместване на производствените дейности в приятелски страни в условията на засилващата се конкуренция с Китай. Администрацията на президента Джо Байдън насърчава американските компании да преместват производство на електроника и технологии извън Китай и да ги насочват към по-приятелски страни, особено Виетнам и Индия в Азиатско-Тихоокеанския регион.

„Както демократите, така и републиканците считат Китай за предизвикателство. И всички бордове на директорите в САЩ питат главния изпълнителен директор каква е стратегията за намаляване на риска от Китай“, казва Мукеш Аги, президент и главен изпълнителен директор на Форума за стратегическо партньорство между САЩ и Индия.

Преднината на Виетнам

Индия и Виетнам са привлекателни производствени алтернативи за чуждестранни инвеститори и компании, отчасти поради ниските разходи за труд. Но между двете страни Виетнам все още е далеч напред с износ за 2023 г. на обща стойност 96,99 млрд. долара спрямо 75,65 млрд. долара за Индия.

„Виетнам е известен със способността си да произвежда електроника. Индия тепърва навлиза в тази игра и това осигурява конкурентно предимство на Виетнам“, казва Самир Кападия, главен изпълнителен директор на India Index и управляващ директор на Vogel Group.

Докато отношенията на Индия със САЩ се затоплиха, особено след държавното посещение на премиера Нарендра Моди в Белия дом през юни м. г., Виетнам има търговска и инвестиционна сделка с Вашингтон от 2007 г.

Друго ключово предимство на Виетнам е по-опростената среда в сравнение с Индия, която има „29 щата и политиката на всеки щат може да е различна“, отбелязва Аги.

„Виетнам има надмощие, когато става въпрос за икономии от мащаба на производството, където трудът е предимно ръчен“, казва Нари Вишванатан, старши директор по стратегията на веригите за доставка в софтуерната компания Coupa.

Сектори, които изискват интензивен ръчен труд и имат ниски маржове на печалба като например производството на дрехи, „няма да донесат съществен напредък“ за Индия, счита Вишванатан.

Американските технологични гиганти все повече пренасят част от веригите си за доставка в южноазиатската страна. Financial Times съобщи през декември, че Apple е уведомила доставчици на компоненти, че ще доставя батерии за следващия си iPhone 16 от заводи в Индия. Компанията обмисляше да разшири дейностите си в Индия от 2016 г. насам, когато главният изпълнителен директор Тим Кук се срещна с премиера Нарендра Моди.

Google също се готви да започне производството на телефоните си Pixel в Индия до второто тримесечие.

Вносните мита остават високи

Едно от препятствията пред амбициите на Индия да се превърне в производствен център е вносното мито от 10% на страната за информационни и комуникационни технологии. То е по-високо от средните вносни мита във Виетнам от около 5%, казва Анди Хо, главен инвестиционен директор на VinaCapital.

Вносните мита на Индия имаха за цел да защитят местните производители, но намаляването им ще бъде част от усилията на правителството да привлече чуждестранни компании да произвеждат стоки в страната.

„2024 ще бъде година, в която премиерът Моди ще премахне много от тези тарифи, но той ще го направи на база промишленост по промишленост, а не държава по държава“, отбелязва Кападия.

През януари Индия намали вносните си мита за някои метални и пластмасови части, използвани в производството на мобилни телефони, от 15% на 10%. Това е от полза за компании като Apple и Dixon Technologies, която произвежда телефони за Xiaomi, Samsung и Motorola.

„Предвид силните позиции на Виетнам в производството на електроника и износа към САЩ в тази област ще възникне най-голямата конкуренция в момент, когато Индия се опитва да вземе пазарен дял. Това включва всички видове пластмасови и метални компоненти и механика“, казва Кападия.

Износът на електроника от Индия за САЩ достигна 6,6 млрд. долара между януари и септември м. г. спрямо 2,6 млрд. долара за същия период на 2022 г., според публикация в LinkedIn от Панкадж Махиндроо, председател на Индийската асоциация за клетъчни технологии и електроника.

Но Хо от VinaCapital предупреждава, че намаляването на вносните мита „не е източник на устойчиво предимство при привличането на преки чуждестранни инвестиции в дългосрочен план“.

„Това, за което чуждестранните инвеститори обикновено са по-загрижени, са проблемите, свързани с улесняването на правенето на бизнес, особено гъвкавостта при наемане и освобождаване на служители, не толкова за данъците и митата. Това е основният източник на дългосрочно предимство на Виетнам пред Индия“, коментира Хо пред CNBC.

Ефективността е ключова

Въпреки че Индия иска да бъде развита икономика до 2047 г., нейната инфраструктура все още е некачествена, което води до дълги срокове за превоз и доставка по пътищата.

„Кораб с Сингапур може да бъде разговарен за осем часа и да бъде на камион до бъдещите заводи, но същият кораб в Индия ще остане заседнал в митнически склад с дни“, казва Аги и предупреждава, че тези забавяния намаляват привлекателността на южноазиатската страна към чужди компании.

„Китай вероятно е с десет години пред Индия от гледна точка на инфраструктурата си, така че страната трябва да работи по-усилено, за да гарантира, че инфраструктурата ще продължи да се изгражда“, допълва той.

Междинният бюджет на Индия предвижда федералното правителство да вложи 2,55 трлн. рупии (30,7 млрд. долара) за подобряване на железопътната система на страната.

„Индия върви добре по пътя на модернизиране на системите в логистиката, за да подобри моделите на веригите за доставка при поискване за вносители и износители и това се отразява на всичи нови пътища и пристанища. Смятам, че това ще бъде приоритет пред автоматизацията“, казва Кападия.

Затоплянето на отношенията на Виетнам с Китай

Но топлите отношения на Виетнам с Китай предлагат на Индия ключово предимство, изтъква Кападия.

„Виетнам няма как да е по-близо до Китай по много причини. И смятам, че това ще притесни мениджърите на веригата за доставките и американските корпорации през следващите 10 до 15 години“, предупреждава той.

Президентът на Китай Си Дзинпин посети Виетнам само преди три месеца след президента на САЩ Джо Байдън, подписвайки споразумения с Виетнам в области като инфраструктура, търговия и сигурност.

„Китай и Виетнам постоянно се ръкуват и си връчват медали всеки път, когато се видят“, казва Кападия.

„Смятам, че по-големите играчи ще вземат предвид някои от политическите сметки относно отношенията на Китай с Виетнам и ще забавят вземането на решения, докато Индия не докаже, че наистина може да се конкурира в производството на електроника“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 06.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
alex8712
преди 4 седмици
''Виетнам все още е далеч напред с износ за 2023 г. на обща стойност 96,99 млрд. долара'' - това е едва пъти повече от износа на България за 2023г., откъде е тази стойност? Или става дума само за износа към САЩ? За справка - според Ройтерс износът на Виетнам миналата година е за 355 млрд. долара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още