IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се промени ли политиката на Нарендра Моди след изборите в Индия

Като електорална демокрация или електорална автокрация ще се възприема страната след най-големите в света парламентарни избори, коментира Владимир Шопов

18:25 | 21.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В рамките на кампанията преди парламентарните избори в Индия сегашният премиер Нарендра Моди не е заложил на нови проекти, като се опира на добрите си икономически постижения през десетте години управление. Опозицията обаче отправя критика по отношение на високото социално неравенство и разделението в обществото. Каква е ситуацията преди най-големите в света парламентарни избори, коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Шопов, политолог и анализатор.

Той обясни, че победата на сегашния премиер Нарендра Моди е почти сигурна, но въпросът е с каква разлика. „В Индия двете основни партии формират мнозинства с множество по-малки регионални партньори, а целта, която Моди си е поставил, са 400 места в парламента, които не е сигурно дали ще постигне, смята политическият анализатор.

Според него по-скоро въпросът е как точно ще протече предизборният процес и дали след тези избори Индия ще продължи да бъде възприемана като електорална демокрация или като електорална автокрация.

Политологът не очаква да има промяна в политиките на лидера след изборите. Шопов обясни, че един от основните мотиви на опозицията са социалните елементи. Това обаче, по думите му, остава на заден план, тъй като в страната политическата битка е силно персонализирана и е между лидерите на партиите, а не толкова между убежденията им.

„Парламентарните избори в Индия ще се проведат в седем етапа – от 19 април до началото на юни, а на тях ще гласуват близо 1 милиард души. Огромният брой избиратели и начинът на провеждането на изборите на „вълни“ правят изборния процес интересен, смята Шопов. – Избирателната система в Индия позволява да се произведе свръх мнозинство. Предизборната кампания е уникална за страната, като въодушевлението е много по-голямо около изборите, отколкото в страните на Запад.

Политологът съобщи, че в предизборните кампании предишните години се е злоупотребявало с изкуствен интелект и допусна, че сега отново може да станем свидетели на нарушения.

Къде е дисонансът между сложността на изборите и избирателната система на Индия? Увеличава ли се инвеститорският интерес към Индия?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още