IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия иска да влезе в топ 5 на производителите на чипове в света

Компанията планира това да се случи в следващите пет години

10:57 | 19.03.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Индия иска да бъде сред петте най-големи производители на чипове в следващите пет години, обяви министърът на електрониката и информационните технологии, железниците и комуникациите Ашвини Ваишнав, цитиран от CNBC.

Индустрията за чипове „е много сложен пазар и глобалните вериги на стойността и глобалните вериги на доставките са изключително сложни в настоящия контекст“, коментива Ваишнав. „Смятаме, че през следващите пет години ще бъдем сред петте най-големи страни за чипове в света“.

Към декември Тайван държеше около 46% от световния капацитет за производство на полупроводници, следван от Китай (26%), Южна Корея (12%), САЩ (6%) и Япония (2%), сочат данни на компанията за пазарни проучвания TrendForce.

Индия би спечелила, ако повече компании се опитат да намалят зависимостта си от Китай, тъй като напрежението между Вашингтон и Пекин не показва признаци да приключи скоро.

По думите на министъра Индия вижда себе си като „доверен партньор във веригата на стойността“ за производителите на електронни устройства, промишлена и отбранителна електроника – „на практика всеки производител на електроника, който изисква полупроводниците да бъдат проектирани... и произведени“.

В четвъртък американският производител на чипове Qualcomm отвори нов център за дизайн в Ченай. Звеното ще се фокусира върху дизайна на безжични технологии и ще създаде 1600 работни места в страната.

„Започнахме да инвестираме в Индия, преди тя да стане популярна. Вече повече от десетилетие изграждаме присъствие в Индия", коментира главният изпълнителен директор на Qualcomm пред CNBC. „Много от нашите чипове са проектирани в Индия, а това присъствие в страната също така създава възможности за редица индийски компании“.

Миналата седмица премиерът Нарендра Моди откри три завода за полупроводници. Един от тях е съвместно предприятие между Tata Electronics и тайванската Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp. Председателят на PSMC Франк Хуан коментира пред Economic Times, че целта е да се създаде първият индийски полупроводник до 2026 г.

„Създадените в Индия чипове, произведени от Индия, ще помогнат за силното и значително представяне на страната в глобалните вериги на доставките. Това ще направи Индия световен център за чиповете“, коментира минисърът на Съюза Раджев Чандрасекар.

Ваишнав не изглеждаше притеснен, когато го попитаха за инвеститорите, които изразяват загриженост, че Индия все още изостава в производството на полупроводници и все още има много за наваксване.

Министърът прогнозира, че глобалният сектор за полупроводници ще достигне 1 трилион долара в рамките на следващите 7 години заради големия набор от кадри и фокуса на страната върху увеличаване на производствените ѝ възможности.

„Този вид растеж ще изисква близо 1 млн. повече полупроводникови инженери. Къде е фондът от кадри? Къде е тази екосистема за справяне с нещо толкова сложно? В Индия", казва той.

„Категорично това е правилното време да бъдем в индустрията за чипове и много бързо спечелихме доверието на цялата световна индустрия“, допълва министърът.

Поддоставчикът на Apple – Foxconn, през ноември обяви, че планира да инвестира повече от 1,5 млрд. долара в Индия, за да изпълни своите „оперативни нужди“.

„В световен мащаб всички компании гледат на Индия като на естествена дестинация за следващото инвестиционно решение“, твърди Ваишнав, потвърждавайки скорошна информация, че правителството разглежда предложения за производство на чипове на обща стойност 21 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още