IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността при услугите в Германия сложи край на петмесечна серия свивания

Секторът в Италия също набира скорост

13:40 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Бизнес активността в сектора на услугите в Германия се стабилизира през март, слагайки край на петмесечна поредица от свивания.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите на Hamburg Commercial Bank AG (HCOB), обобщен от компанията S&P Global, се повишава до 50,1 пункта през март от 48,3 пункта през февруари.

„Като цяло секторът на услугите играе стабилизираща роля в по-широката икономика“, смята Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. „Въпреки това е малко вероятно да е достатъчно, за да се предотврати още едно тримесечие на спад на брутния вътрешен продукт (БВП) в началото на тази година“, добавя той.

Фирмите в сектора на услугите стават все по-оптимистично настроени по отношение на перспективите, като бизнес очакванията достигат най-високото си ниво от февруари 2022 г., малко преди инвазията на Русия в Украйна.

Наблюдава се също така устойчиво създаване на работни места сред доставчиците на услуги на фона на доклади за стратегическо наемане, сочат още новите данни.

Натискът върху заплатите продължава да повишава разходите на предприятията, но темповете на инфлация както в цените на суровините, така и в цените на продукцията се забавят значително спрямо предходния месец.

Индексът PMI, който включва услугите и производството, се изкачва до четиримесечен връх от 47,7 пункта през март от 46,3 пункта през февруари. Повишаването се дължи основно на стабилизирането на дейността в услугите и в по-малка степен на по-бавния спад в производствената продукция.

Италия също набира скорост

Секторът на услугите в Италия отбеляза ръст за трети пореден месец през март - най-бързия темп от почти година, подкрепен от ръста на новите поръчки в третата по големина икономика в еврозоната. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за услугите достига 54,6 пункта през март спрямо 52,2 пункта през февруари. Резултатът надминава средната прогноза от 53,2 пункта в анкета на Ройтерс сред 11 анализатори и е най-добрият резултат от април 2023 г. насам.

„Това оживено представяне позиционира услугите като движеща сила в италианската икономика, която отбелязва слаб растеж“, посочва анализаторът от Hamburg Commercial Bank Тарик Камал Чаудри.

Той определя данните за услугите през март като „забележителен скок“, но казва, че оценките на HCOB предполагат, че растежът на италианския брутен вътрешен продукт все още ще бъде само „малко над нулата“ през първото тримесечие на годината.

Подиндексът за новите поръчки расте през март до 56,6 пункта от 53,3 пункта през февруари, отбелязвайки най-високото си ниво от август 2021 г. Субиндексът на заетостта в бранша се понижава до 52,4 пункта от 52,8 пункта, но все пак остава ясно над ключовия праг от 50.

PMI за по-малкия производствен сектор на Италия, публикуван във вторник, сочи скромен растеж след 11 поредни месеца на свиване. Индексът на мениджърите по поръчките, съчетаващ услуги и производство, възлиза на 53,5 пункта през март от 51,1 пункта през февруари.

Италианската икономика се разшири с 0,2% през всяко от последните две тримесечия на 2023 г., което доведе до ръст от 0,9 на сто за цялата година. Този месец Министерството на финансите ще понижи прогнозата си за тазгодишния растеж до около 1% от целта от 1,2%, определена през септември, съобщават източници на Ройтерс.

Повечето независими експерти виждат растеж през 2024 г. от само около 0,7%, въпреки че последните индикатори показват, че може да е започнало умерено икономическо ускоряване.

Френският сектор на услугите се свива

Активността във френския сектор на услугите се забавя през март, въпреки че свиването не е толкова сериозно, колкото се очакваше, докато слабото търсене повлия бизнеса във втората по големина икономика в еврозоната.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за услугите се понижава до 48,3 пункта през март от 48,4 пункта през февруари.

Общият PMI за миналия месец, който включва както сектора на услугите, така и производствения сектор, също възлиза на 48,3 пункта, което е увеличение от 48,1 пункта през февруари, но също под прага от 50 пункта.

„Спадът на търсенето в световен мащаб възпрепятства френските услуги. Анкетирани от нас доставчици на услуги съобщиха, че новият експортен бизнес е намалял през март, особено поради по-ниското търсене от Азия“, заявява икономистът на Hamburg Commercial Bank Норман Либке.

„Ако търсенето се увеличи през следващите месеци, няма много, което да попречи на възстановяването на френската икономика“, добавя той.

През март френската държавна статистическа агенция INSEE прогнозира, че страната ще постигне икономически растеж от 0,3% през второто тримесечие от нулев растеж през първото.

Обединеното кралство е напът да излезе от рецесията

Икономиката на Великобритания изглежда е напът да излезе от рецесията, когато бъдат публикувани официалните данни за растежа за първото тримесечие въпреки забавянето на активността в услугите миналия месец.

Общият индекс на мениджърите по поръчките на S&P Global, който обхваща частния сектор на услугите и производствените фирми, се понижава до 52,8 пункта през март от 53 пункта през февруари.

„Солидният темп на растеж, постигнат през март, затвърждава мнението, че възстановяването на сектора на услугите помага на икономиката на Обединеното кралство да излезе от миналогодишната плитка рецесия“, смята Тим Мур, икономически директор на S&P Global.

„Респондентите в проучването отново коментираха обрат в бизнес и потребителските разходи, въпреки ограниченията върху бюджетите на клиентите от силна инфлация и повишени разходи за заеми“, добавя той.

Предприятията в сферата на услугите повишават цените с най-бавния темп от шест месеца, но по-бързо от историческата си тенденция, добавяйки признаци на вътрешна инфлация, отбелязват още от S&P. Високият ръст на заплатите задържа разходите на фирмите да се покачват бързо, въпреки че те ограничаваха наемането.

Минималната работна заплата във Великобритания се повиши с близо 10% на 1 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още