IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на инвеститорите в еврозоната достига двугодишен връх

Индексът на изследователския институт Sentix за еврозоната се повишава до -5,9 пункта през април

12:35 | 08.04.24 г.
Снимка: Natalie Naccache/Bloomberg
Снимка: Natalie Naccache/Bloomberg

Доверието на инвеститорите в еврозоната се покачва за шести пореден месец през април до най-високото си ниво от повече от две години. Това показва проучване, според което макар в Германия този показател да не е толкова силен, за целия валутен съюз той показва отчетливи "икономически признаци на живот".

Индексът на изследователския институт Sentix за еврозоната се повишава до -5,9 пункта през април от -10,5 пункта през март, което е най-високото му ниво от февруари 2022 г. Така е надмината и прогнозата за -8,5 пункта в анкета на Ройтерс сред анализатори.

„Ще има ли най-накрая устойчив икономически подем? Поне икономическото възстановяване в еврозоната и по света продължава“, се казва в доклада на Sentix. „Икономическите сигнали също се стабилизират в международен план“, сочи още изследването.

Според изследователския институт, макар че стойностите на очакванията за Германия са се подобрили до най-високото си ниво от февруари 2022 г., най-голямата икономика в Европа „остава относително проблемното дете на големите индустриализирани държави“.

За еврозоната показателят на очакванията се повишава до 5 пункта през април от -2,3 пункта през март, регистрирайки седми пореден месец на увеличение и най-високата стойност от февруари 2022 г.

Индексът за текущата ситуация във валутния съюз също се повишава до -16,3 пункта през април от -18,5 пункта през предходния месец, което пък е шесто поред месечно повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още