IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в САЩ нарастват най-силно от година, а производителността се забавя

Данните потвърждават статистиката, че американската икономика се охлажда и позицията на Фед да задържи лихвите по-високи за по-дълго

18:44 | 02.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разходите за труд в САЩ се увеличават през първото тримесечие на 2024 г. с най-много от една година насам на фона на забавяне на ръста на производителността. Това потенциално носи допълнителни рискове за инфлацията в страната, съобщава Bloomberg.

Разходите за труд на единица продукция, или това, което бизнесът плаща на служителите си, за да произведат една единица продукция, след като се вземат предвид промените в производителността, нарастват с 4,7% на годишна база, според данни на американското Бюро за трудова статистика. Данните показват забележителен скок след заглушените ръстове през втората половина на 2023 г., допълва агенцията.

Производителността, или продукцията на служителите в икономиката, без селското стопанство, на час се повишава с 0,3% на годишна база след ревизирано нагоре увеличение от 3,5% през предходния период, показва още статистиката.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Консенсусната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за 4% ръст на разходите за труд и 0,5% - на производителността.

Разходите за труд обикновено се повишават през първите тримесечия на последните години и има тенденция да се забавят в периодите след това.

Въпреки че данните за тримесечната производителност са доста нестабилни, продължително забавяне би представлявало друго препятствие за борбата на Федералния резерв с инфлацията. Тъй като се очаква лихвените проценти да останат високи за продължителен период от време, бизнес инвестициите в оборудване вероятно ще продължат да бъдат задържат общия икономически растеж.

Данните от четвъртък потвърждават статистиката за брутния вътрешен продукт (БВП), според която американската икономика се охлажда през първото тримесечие, докато разходите за заетост се увеличават с най-много за една година. В резултат на това инфлацията остава упорита  и подкрепя позицията на Фед да поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още