IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ изненадващо се охлажда през април

Безработицата в страната се повишава до 3,9%, което не е достатъчно, за да реши Фед да намали лихвите

16:36 | 03.05.24 г.
Снимка: Emily Elconin/Bloomberg
Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Американските работодатели са забавили наемането на служители през април и нивото на безработица в САЩ неочаквано се повишава, показват данни на американското статистическо бюро, публикувани в петък.

Статистиката показва, че пазарът на труда най-сетне е започнал да се охлажда, пише Bloomberg.

Работодателите в САЩ, с изключение на селскостопанския сектор, са създали нови 175 хил. работни места, което е най-малкото увеличение на новосъздадените работни места от шест месеца насам, сочат данните. Прогнозата беше за 241 хил. нови работни места.

Бизнес активността в сектора на услугите - най-голямата част от икономиката, неочаквано е отслабнала до най-ниското си ниво от четири години, а цените са нараснали. Ръстът на новосъздадените работни места се е забавил в развлекателния сектор, хотелиерството и ресторантьорството, строителството и държавното управление. Работните места са намалели в автомобилния сектор и при доставчиците на временна заетост. Ръстовете са били съсредоточени в секторите на здравеопазването, транспорта и търговията на дребно. 

Равнището на безработицата в страната се повишава до 3,9% при очаквано ниво от 3,8%, забавя се и ръстът на заплатите, отчитат от статистическото бюро.

Ревизиите на данните за февруари и март показват също така, че са създадени 22 хил. работни места по-малко от докладваното по-рано.

Средното почасово заплащане е нараснало с 0,2% спрямо март и с 3,9 на сто спрямо година по-рано, най-бавният темп от юни 2021 г. насам. Някои икономисти очакваха по-силен ръст отчасти поради нов закон в Калифорния, който въвежда задължителна минимална надница от 20 долара на час за работниците в сектора на бързото хранене. Той влезе в сила на 1 април. 

Данните може и да показват известно забавяне на американската икономика, но вероятно няма да са достатъчни, за да оправдаят отговор от страна на Федералния резерв и намаляване на лихвите. Търсенето на работна ръка в САЩ все още е по-силно от предлагането и американската централна банка вероятно ще задържи за по-дълго от очакваното по-високите лихви.

Фючърсните пазари оценяват, че тази година може да има две намаления на лихвите от страна на Фед. Първото може да бъде осъществено в периода септември-ноември.

Доходността по американските държавни облигации се понижи след публикуването на статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още