IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в китайския сектор на услугите отслабва леко, но остава стабилна

Индексът на мениджърите по поръчките на Caixin/S&P Global се е свил до 52,5 пункта от 52,7 пункта през март, задържайки се на територията на разширяването за 16-и месец

10:41 | 06.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разширяването на активността в сектора на услугите в Китай през април се е забавило леко на фона на растящите разходи. Но ръстът при новите поръчки се ускорява, а бизнес настроенията растат стабилно, стимулирайки надеждите за устойчиво икономическо възстановяване, показват данни на частно проучване, цитирани от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките за услугите на Caixin/S&P Global се е свил до 52,5 пункта от 52,7 пункта през март, задържайки се на територията на разширяването за 16-и пореден месец. Прага от 50 пункта разделя разширяването от свиването.

Втората по големина икономика в света се е разширила по-бързо от очакваното през първото тримесечие, но все още е изправена пред редица предизвикателства, включително продължаващите проблеми на имотния пазар и слабото местно търсене.

Като цяло новият бизнес отчита най-доброто си представяне от май миналата година, докато по-силното търсене от чужбина и ръстът в туризма подкрепиха новите поръчки за износ, като ръстът им отбелязва най-бързия си темп от десет месеца насам.

Това, на свой ред, помогна да се подкрепи бизнес доверието сред китайските доставчици на услуги за идните 12 месеца, достигайки до най-високото си равнище тази година.

„Трябва да бъдат направени последователни усилия, за да се гарантира, че по-ранните политики се прилагат ефективно и своевременно, поддържайки настоящата инерция на икономическо възстановяване и подобряване на цялостните пазарни очаквания“, коментира Уан Джъ, старши икономист на Caixin Insight Group.

Според икономистите проучването на Caixin е насочено по-скоро към по-малките и ориентирани към износ компании, отколкото по-широкия официален индекс на мениджърите по поръчките, който показа значително забавяне на активността в сектора на услугите през миналия месец.

Общият PMI индекс, който проследява услугите и производството, е нараснал през април до 52,8 пункта от 52,7 пункта през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още