IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви замразяване на активи на Путин и Лавров

На двамата обаче няма да им е забранено да пътуват, което е знак за оставена вратичка за евентуална дипломация

15:34 | 25.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров се очаква да бъдат включени в списъка на Европейския съюз със санкционирани лица, чиито активи на територията на блока ще бъдат замразени. Това потвърди върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност Жозеп Борел, цитиран от в. Guardian.

„Ако няма изненади и никой не възрази, тъй като изискваме единодушие, тогава – да – Путин и Лавров ще са в списъка“, каза Борел в изказване преди срещата на външните министри на блока, на която трябва да бъде одобрен втори транш санкции срещу Москва.

По-рано през деня източници на Financial Times съобщиха за готвените ограничения. 

На Путин и Лавров обаче няма да им е забранено да пътуват, което подчертава готовността на ЕС да остави отворена вратичка за преговори.

Идеята е била обсъдена по време на срещата на европейските лидери в четвъртък, като голяма част от тях са я подкрепили, съобщи FT

По-рано през деня украинският лидер Володимир Зеленски отправи емоционален призив към Запада и руския президент Путин.

Зеленски призова руския държавен глава да се върне на масата за преговори, за да се сложи край на конфликта.

„Бих искал да се обърна към Русия още веднъж: боеве се водят в цяла Украйна. Нека седнем на разговори, за да спрем смъртта“, каза Зеленски.

Украинският лидер също така призова Европа да действа по-бързо и мощно в налагането на санкции върху Москва, обвинявайки западните съюзници в политиканстване, докато войските на Москва напредват към Киев.

Зеленски посочи, че руски войски се движат бързо към центъра на украинската столица Киев, следвани от колона военни камиони. По данни на армията пък украински въздушни сили се сражават с руски войски в района на Димер и Иванкив, северно от столицата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ЕС с най адекватните мерки ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deiveli
преди 2 години
Дълбоко се съмнявам че Путин , Лавров и семействата им имат активи в ЕС, САЩ , Великобритания. От 2014 е ясна посоката на конфронтация , дори някога да са имали отдавна са закрити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още