IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган и Мицотакис се разбраха да подобрят двустранните отношения

Турция и Гърция имат специална отговорност в променящата се архитектура на европейската сигурност, заявиха от турското президентство

21:59 | 13.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Реджеп Ердоган (вляво) и Кириакос Мицотакис (вдясно) по време на работния им обяд в Истанбул. Снимка: БГНЕС/EPA/Пресцентър на турския президент&nbsp;</em></p>

Реджеп Ердоган (вляво) и Кириакос Мицотакис (вдясно) по време на работния им обяд в Истанбул. Снимка: БГНЕС/EPA/Пресцентър на турския президент 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се съгласиха по време на разговори днес да подобрят двустранните отношения въпреки дългогодишните разногласия между двете членки на НАТО, предаде Ройтерс.

Срещата, която се състоя в Истанбул, е продължила около час и половина, посочва гръцкият в. "Катимерини".

И двете страни имат ключови роли в променящата се ситуация на сигурността в Европа след руската инвазия в Украйна и подобряването на сътрудничеството между тях ще бъде от полза за региона, заяви турското президентство.

Турция, която има морска граница както с Русия, така и с Украйна в Черно море, има добри отношения и с двете страни и предложи да посредничи в конфликта.

ердоган ердоган

След петгодишен блокаж Гърция и Турция се съгласиха миналата година да възобновят проучвателните разговори за преодоляване на собствените им разногласия в Средиземно море, но досега не е постигнат съществен напредък.

"Въпреки разногласията между Турция и Гърция на срещата беше договорено комуникационните канали да бъдат поддържани отворени и да бъдат подобрени двустранните отношения", се посочва в съобщението.

"Изтъквайки, че Турция и Гърция имат специална отговорност в променящата се архитектура на европейската сигурност след атаката на Русия срещу Украйна, срещата се фокусира върху взаимните и регионалните ползи от засилването на сътрудничеството между двете страни", отбелязват още от президентството.

Анкара и Атина имат разногласия от години по въпроси, свързани с морските граници в Средиземно море, въздушното пространство и миграцията, отбелязва Ройтерс. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още