IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Подкрепяме действията на правителството за руските дипломати

Нотата на Русия е обидна за българското правителство, каза лидерът на ГЕРБ

09:19 | 01.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ГЕРБ подкрепя напълно действията на българското правителство за изгонването на руските дипломати, съобщи лидерът на партията Бойко Борисов по време на брифинг. Той беше категоричен, че ГЕРБ нееднократно изразява своята пълна подкрепа за Украйна и настоява за бързото спиране на военните действия на Русия. "Ние сме на страната на демократичния свят и го заявихме още преди месеци", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов обясни още, че в решението на премиера в оставка Кирил Петков по отношение на руските дипломати има редица пропуски, но отказа "да навлиза в детайлите".

Според него е можело да бъде мотивирано с "по-дипломатичен език". Той посочи, че има реципрочност на броя на дипломатите в две страни, което е можело да бъде по-ясно обяснено.

"Нотата на Русия е обидна за нашето правителство", категоричен беше Борисов и допълни, че страната трябва да си носи последствията от своето решение, но не трябва да отстъпва от него. Посоката е важна, допълни още бившият премиер по повод коментарите, че българското правителство не е действало професионално. 

Българите сами избраха "Продължаваме промяната" и затова и трябва да бъдат уважавани действията на правителството, допълни още Борисов.

Той коментира и очакванията "Продължаваме промяната" да номинира друг министър-председател. По думите му лидерът на партията трябва да носи отговорност. Решението обаче е на самата партия, допълни той. Ген. Атанас Атанасов ("Демократична България") коментира пред bTV, че късно снощи "Продължаваме промяната" са решили, че Кирил Петков няма да бъде номиниран за премиер.

Очакванията са, че малко по-късно днес той самият ще обяви новото име. В 17 часа президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат на "Продължаваме промяната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още