IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспекцията по труда не установи масови уволнения в "Неохим"

Има само два случая на прекратени трудови договори въз основа на взаимно съгласие

17:07 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Завода "Неохим" АД през нощта Снимка: neochim.bg
Завода "Неохим" АД през нощта Снимка: neochim.bg

Инспекцията по труда направи проверка в торовия завод "Неохим" и не откри масови уволнения там.

Главна инспекция по труда (ГИТ) се самосезира след публикации за освобождаването на 61 работници от торовия завод „Неохим“ в Димитровград. 

Затварянето на торовия завод бе обявено от ръководството му миналата седмица, а през уикенда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети завода и коментира, че причина за спирането на работата му е заради скъпия газ. Борисов обвини бившите управляващи в поскъпването на газа, спирането на торовия завод и наложилите се масови уволнения. 

Инспектори по труда от дирекцията в Хасково са проверили предприятието за спазването на трудовото законодателство при прекратяването на трудовите правоотношения на работниците. Проследено е също дали са налични обстоятелства за масови уволнения съгласно Кодекса на труда, съобщават от ГИТ.

Проверката е установила, че част от прекратените трудови договори са на основание придобито и упражнено право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Друга част от работниците с прекратени трудови правоотношения са работили на срочни договори с условие за завършване на определена работа. Има само два случая на прекратени трудови договори въз основа на взаимно съгласие, изразено писмено между страните. Нито едно от основанията не е свързано с процедурата за масови уволнения.

Контролните органи на Главна инспекция по труда са установили, че са изплатени всички трудови възнаграждения на работниците и служителите до юни включително. Предстои изплащането на заплатите за юли, като срокът за това е 25 август 2022 г.

Към момента на проверката има ползващи платен годишен отпуск по тяхно желание. Няма данни за принудително използване – без съгласието на работниците, на платен или неплатен отпуск. Има работници, които са командировани съгласно Кодекса на труда да извършват друга дейност в рамките на същото предприятие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още