IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният обхват на Александър Дугин

Руският националист се превърна в международен говорител на крайната десница

13:07 | 27.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

С екстравагантната си брада и буйна реторика Александър Дугин лесно привлича вниманието. Някои дори нарекоха крайнодесния философ „мозъкът на Путин“ или „Распутин“. Други коментатори обаче отхвърлиха идеята, че Дугин се приема особено насериозно в Кремъл, посочвайки факта, че загуби работата си в Московския държавен университет през 2014 г., пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

Все пак явно някой е взел Дугин много насериозно. Миналия уикенд колата на дъщеря му Дария Дугина, журналист националист, беше взривена край Москва. Широко разпространено е мнението, че истинската мишена е бил самият Дугин.

Каквито и да са личните отношения между Путин и Дугин, решението на руския лидер да нахлуе в Украйна доведе до реализирането на идеи, които Дугин прокарва от началото на 90-те години. В книгата си от 1997 г. „Основи на геополитиката“, която беше задължително четиво в академията на генералния щаб на руската армия, Дугин твърди, че „Украйна като държава няма геополитическо значение“.

Запитан за влиянието му върху Путин на лекция през 2018 г. в университета Фудан в Шанхай, Дугин беше свенлив, но посочи, че се е застъпвал за руска анексия на Крим през 90-те години, „много преди Путин“.

Присъствието на Дугин в Китай беше значимо. Той се възползва от предполагаемата си близост с Путин – и езиковите си умения (той говори свободно английски и френски) – за да си изгради значителна международна роля.

В Китай, Иран и Турция Дугин се превърна в говорител и координатор на тези, които се стремят да разрушат глобалната хегемония на Америка. Междувременно в Европа и САЩ той се свърза с крайнодесни сили, позиционирайки се като съюзник в битката им срещу „глобализма“.

В своята поредица от лекции във Фудан Дугин твърди, че Русия и Китай трябва съвместно да изградят „многополюсен световен ред“, слагайки край на господството на САЩ. На среща през април външните министри на Русия и Китай прегърнаха тази идея, като Сергей Лавров увери колегата си Уан И, че двете нации „заедно ще доведат многополюсния, справедлив, демократичен световен ред“.

Според светогледа на Дугин континенталните страни от евразийската суша, съсредоточени около Русия, естествено се противопоставят на морския свят, воден от САЩ и преди това от Британската империя. Дугин възхвали нацисткия философ Карл Шмит за неговото „ясно разбиране на врага на Европа, Русия и Азия, който са Съединените щати заедно с техния островен съюзник Англия”.

Тези антизападни и нелиберални идеи намериха отзивчива публика и в Иран. Дугин е бил чест посетител там и е особено популярен сред хардлайнерите в режима. През 2015 г. той поласка своите ирански домакини, като им каза, че Иран е „главната база на войната срещу модерността“. Дугин също редовно е посещавал Турция, понякога като гост на управляващата ПСР, и е общувал с антиамериканските сили в правителството.

Междувременно в Европа Дугин и неговият спонсор, руският банкер Константин Малофеев, изградиха връзки с твърдо десни партии като австрийската Партия на свободата, италианската Лига и френския Национален съюз – поддържайки връзки чрез конференции, лекции и срещи в Русия и Западна Европа.

В САЩ естествените приятели на Дугин са крайно десните. В началото на президентството на Тръмп Дугин даде интервю на теоретика на конспирацията Алекс Джоунс, изразявайки надеждите си относно „г-н Тръмп, когото подкрепям с цялото си сърце“. Той каза на Джоунс, че про-Тръмп и про-Путин силите трябва да се обединят срещу „нашия общ враг, глобалистите“.

Ричард Спенсър, американската крайно дясна фигура, който беше заснет малко след победата на Тръмп да крещи „Хайл Тръмп“ и да отдава поздрав с изпъната ръка, също е свързан с руския националист. Съпругата на Спенсър е превела работите на Дугин на английски.

В неотдавнашна изява с китайски и пакистански учени Дугин увери публиката си, че Русия ще използва ядрени оръжия, но няма да приеме поражение в Украйна. Един от въпросите сега е дали атентатът с колата на Дугини ще тласне Кремъл към още по-агресивни тактики във войната и вътрешната политика.

Руското разузнаване, ФСБ, сега твърди, че е разрешило случая. Службата обвинява Украйна, че е поръчала убийството и твърди, че предполагаемият убиец вече е избягал от Русия, като е преминал границата с Естония. Тези обвинения могат да бъдат използвани, за да се оправдаят засилени руски бомбардировки над Киев, включително насочването им към ключови правителствени сгради и служители. Ако Кремъл реши да се конфронтира с Естония - като подкрепи със заплахи искането си за екстрадиране на предполагаемия заподозрян - тогава това ще постави Русия по пътя на сблъсък с държава от НАТО.

Украинското правителство бързо отрече всякаква връзка с атентата, но това няма да промени мнението на много хора в Москва. Крайни националистически гласове, илюстрирани от хора като Дугин, отдавна призовават Русия да приложи още по-безмилостни тактики.

Дугин е специализиран в насилствена и подстрекателска реторика - изнасяна в лекционни зали и телевизионни студия на безопасно разстояние от всякакви реални боеве. Но миналия уикенд фронтовата линия дойде в Москва. След като претърпяха толкова много страдания, малко украинци ще пролеят сълзи за Дугин, който през 2014 г. призова руснаците да „убиват, убиват, убиват“ украинци. На други, по-далеч от конфликта, може да им е по-трудно да повярват, че някой заслужава да види детето си взривено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССКъде е? Човека е основател на ултра нацизма в Русия, Иран и други цивилизации. Просто се взе малко на сериозно с обидите към Путин, което нямаше как да бъде простено. Ако не си е научил урока, няма да има трети шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
Нали Дугин беше незначителен и неизвестен пропагандатор, бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Този каза, че Путин не е достатъчно нацист и на едно събитие, преди да се качи в колата си шофирана от дъщеря му го пресреща друг автомобил. Дугин се качи в него и въпросния автомобил следваше този на дъщеря му. Не е ясно какво са му обяснили, но е ясен завършека на разговора - първия автомобил е взривен пред очите му. Така работи КГБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още