IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиз Тръс: Скоро няма да има търговско споразумение между САЩ и Великобритания

Вместо това британският премиер ще търси съюзи другаде

10:37 | 20.09.22 г.
Британският премиер Лиз Тръс. Снимка: Bloomberg L.P.
Британският премиер Лиз Тръс. Снимка: Bloomberg L.P.

Търговско споразумение между Великобритания и САЩ е малко вероятно да бъде постигнато в краткосрочен до средносрочен план, заяви премиерът на Обединеното кралство Лиз Тръс по време на визитата си в Ню Йорк – нейното първо задгранично посещение като министър-председател. Тя добави, че ще се фокусира върху реализирането на съюзи другаде, съобщава Bloomberg.

След Brexit търговското споразумение със САЩ се очакваше от Лондон с надежда, но коментарите на Тръс показват примирението на британските политици на фона на нежеланието на Вашингтон да стартира официални преговори.

Премиерът говори пред журналисти преди Общото събрание на ООН, където се очаква Тръс да се застъпи за Украйна относно продължаващата война на Русия срещу Киев.

„В момента не се водят преговори със САЩ и не очаквам те да започнат в краткосрочен до средносрочен план“, заяви Тръс късно в понеделник. Вместо това Великобритания се фокусира върху влизане във Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (СРТРР),  Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив (GCC) и пряка търговска сделка с Индия, добавя тя.

Тръс отказа да уточни времевата рамка за това.

GCC включва Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) и е шестият по големина експортен пазар на Европейския съюз (ЕС). Групата CPTPP включва Австралия, Канада и Япония и е един от най-големите търговски блокове в света.

Вместо да настоява за постигане на търговско споразумение със САЩ, Тръс каза, че планираната среща с президента Джо Байдън в сряда ще се съсредоточи върху глобалната сигурност, справянето с „руската агресия и гарантиране, че Украйна ще надделее и че Путин няма да има успех в Украйна“.

Анализатори очакват да видят дали Байдън ще използва срещата с Тръс, за да повдигне неудобния въпрос за протокола за Северна Ирландия. В САЩ – със своята голяма ирландска диаспора и множеството политици, включително Байдън, които имат ирландски корени – продължава силната подкрепа относно бъдещето на Ирландия още от подписването на Белфасткото споразумение, известно като Споразумението от Разпети петък, през 1998 г.

Тръс също прие по-дипломатически тон за отношенията на Великобритания с Франция, в сравнение с изказванията си в предизборната кампания. След смъртта на Елизабет Втора Макрон подчерта дългогодишните връзки между двете страни и присъства на погребението на кралицата в Лондон в понеделник. Тръс каза пред журналисти, че иска „конструктивни“ отношения с Франция преди срещата си с Макрон, насрочена за вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още