IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избори 2022: Какви политики за децата залагат партиите?

Двете най-популярни теми в предизборните платформи засягат най-много хора - помощите към родителите и образованието

18:07 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Образование

Учениците като обект на образователните политики присъстват на практика във всички предизборни програми, без тази на ДПС. Изключително актуална тема на предизборните платформи с доста висока степен на сходство в разбиранията на партиите са учебните програми. ПП и ГЕРБ - СДС планират намаляване на фактологията и акцент върху усвояването на умения, включително дигитални. ПП и ДБ се фокусират и върху критичното мислене и медийната грамотност. Промяна в НВО залагат ДБ и ИТН.

Другият консенсус в образователната сфера, изглежда, се сформира около финансирането на образованието. ГЕРБ - СДС, ПП и ДБ залагат на повишаване на разходите за образование до 5% от БВП и повишаване не само на учителските заплати, но и на финансирането на училища в малки и отдалечени общини, разходния стандарт за гимназиален етап, модернизация на кабинети и изграждане на STEM центрове.

Темата за качеството на образованието е третата актуална тема за политическите партии. Въвеждане на система за оценка на добавената стойност във всяко училище и промяна в принципа на финансиране на училищата – от „парите следват ученика“ към „парите следват качеството“, е записано в програмата на ПП. От ДБ залагат въвеждането на система за оценка на качеството на средното образование, основаваща се на количествени и качествени индикатори. БСП предвижда механизъм за проследяване на резултата от иновациите в иновативните училища и приложението на най-ефективните практики.

Голяма част от мерките в образованието са насочени към учителите. Увеличението на учителските заплати са лайтмотив на програмите на ГЕРБ - СДС, БСП и ПП. Работа за повишаване на обществения статус на учителите предвиждат ДБ и БСП, като последните дори предлагат професията да е под контрола и защитата на държавата. Допълнителна квалификация за учителите предлагат ПП, а възможности за учене между училищата - ГЕРБ - СДС.

Проблемът с отпадането от училище е другият, който е идентифициран от по-голямата част от партиите и е налице относителен консенсус около решаването му. ПП и ГЕРБ - СДС предвиждат и мерки за предотвратяване на отпадането, включително повече възможности за образователните медиатори. ДБ планира въвеждането на координирана подкрепа на родителите при диагностициране на дете със специални образователни потребности.

Диаметрално разминаване има между предизборните програми на ДБ и ПП и БСП по отношение на автономността на преподаване.

Възпитателната работа е част от образователната политика на ГЕРБ - СДС, БСП и ИТН. БСП предвижда „засилване на възпитателната функция на училището и детската градина в дух на традиционни национални ценности за израстването на родолюбиво, патриотично и националноотговорно младо поколение“, за жалост, без да определи в конкретика какво означава това. ИТН предвижда „подчертаване на дисциплината като фактор в обучението“ и наказателно преследване на деяния против учителите.

Детско здраве

В здравеопазването категоричният консенсус за практически всички политически партии, които говорят за детско здраве в повече от два реда, е създаването/изграждането на Национална детска болница (НДБ), което дава повод да се смята, че такава би трябвало да бъде създадена независимо от резултатите от изборите. За ДБ болницата е резултат от задълбочен анализ и цялостен процес на осъвременяване на детското здравеопазване, включително кадрово обезпечаване, част от който е болницата; ПП се фокусират върху гражданското участие в създаването на НДБ. ГЕРБ - СДС залагат върху изграждането на четири детски болници - в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Други консенсусни теми в детското здравеопазване са въвеждането на програми за профилактика в детска възраст и пренатална грижа. Те са част от програмите на ГЕРБ - СДС, ДБ и ПП. Стандарти за пренатална грижа, допълнителни процедури и ранна диагностика са част от програмите на ДБ и ГЕРБ - СДС. ПП добавят и осигуряването на пренатални грижи и изследвания за неосигурените бременни като част от намаляването на детската смъртност. Нови скринингови програми за деца предвиждат и ГЕРБ - СДС. Мерки в областта на профилатиката предвиждат ГЕРБ - СДС, ПП и ДБ, които планират създаването на фонд „Обществено здраве“. ГЕРБ - СДС е единствената коалиция, включила в програмата си здравно образование в училищата – коренна промяна от 2019 г., когато темата беше нападана от пропагандата и дезинформацията против детските права и бързо затихна.

ПП предвиждат допълнително държавно финансиране за лечение на тежко болни деца и деца с редки заболявания, включително и в чужбина, осигуряването на медицински храни, както и улесняването на процедурите по обезпечаването на лечението в чужди клиники. За ДБ подобряването на финансирането и администрирането на лечението на деца в чужбина е обвързано с подобряване и улесняване на процедурата и награждане на електронното здравеопазване с необходимите регистри, прозрачност и връщане на обществения контрол върху лечението на деца в чужбина, реалната оценка на потребността от лечение да се прави съобразно добрите практики, а не на субективни препоръки.

Безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст залагат ГЕРБ - СДС и БСП. От ДБ предвиждат родителите да доплащат само 20 на сто от цената на медикаментите.

Реформа в системата на ТЕЛК и промяна в начина на действие на клиничните пътеки е заложена в програмите на „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“.

Последна актуализация: 18:08 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още