IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избори 2022: Какви политики за децата залагат партиите?

Двете най-популярни теми в предизборните платформи засягат най-много хора - помощите към родителите и образованието

18:07 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ранно детско развитие

Освен безплатните детски градини, които бяха въведени от ПП в мандата на 47-ото Народно събрание, в предизборната им програма за новия парламент е заложено финансирането на строителството на нови детски градини до пълното решаване на този проблем, както и продължаване на компенсациите за родителите, чиито деца не са приети. ГЕРБ - СДС обещават нормативна база и институционална уредба за единна политика в тази сфера, а ДБ се ангажира с достъпа до ранна грижа и образование за всяко дете и предвижда разпознаване и подкрепа на алтернативните услуги за ранно детско развитие като детски центрове и кооперативи.

Семейна среда и грижа за деца, които не живеят със семействата си

Най-широк консенсус сред политическите партии има около развитието на социалните услуги. ПП слагат силен акцент върху предотвратяването на изоставянето на деца и осигуряването на семейна среда за децата, които не живеят със семействата си, чрез междуинституционална координация и разкриването на нови социални услуги. ГЕРБ - СДС предвижда създаване на възможности и разширяване на дейностите на социалните услуги налични в общността, подкрепа за семействата и специализиран патронаж за подкрепа на самотни майки и многодетни семейства. Коалицията предвижда още стратегия за човешките ресурси в системата, без обаче да влиза в конкретика.

ДБ са единствените, които предвиждат осъвременяване на преподаването и обучението по социална работа, осигуряване на подкрепа за приемната грижа като най-близка до семейната и дефинирането на ролята на държавата като възложител, за да излезе от конфликта на интереси. ГЕРБ - СДС включват в програмата си и подкрепата на кандидат-осиновителите, осиновителите и децата.

Законови промени предвиждат от ГЕРБ - СДС и ИТН – ГЕРБ планират обединяването на законодателството в областта в Кодекс за социална подкрепа, а ИТН - изменения в Закона за социални услуги, Семейния кодекс, Закона за закрила на детето и Закона за защита от домашно насилие. В нито една от двете програми обаче не става ясно защо са нужни тези законови изменения и какво представляват.

Спорт, култура и свободно време

Най-засегнат в предизборните програми на партиите е спортът – той се появява под формата на обновяване на спортни площадки в училищата (ГЕРБ - СДС) до „засилване на ролята на физическото възпитание и изграждане на всеки български гражданин“ („Възраждане“). По-общ подход имат ДБ, които предвиждат ваучери за извънкласни спортни занимания за ученици, законови промени за приоритизиране на ученическия спорт, обучение по плуване за всички деца в начален етап на образованието и промени в управлението на програмите за насърчаване на спорта. ПП предвиждат обновяване на спортната инфраструктура и насърчаване на учащите към спорт чрез по-добри условия. ИТН залагат на реформа в спортните училища и увеличаване на часовете по спорт до 5 часа седмично за учениците от 2. до 12. клас.

Мерки в областта на осигуряването на достъп до култура са заложени в програмите на ГЕРБ - СДС – чрез увеличаване на бюджета на Националната програма „Културните институции като образователна среда“ за утрояване на посещенията на театри, музеи, галерии, опери, библиотеки. ПП си поставят за цел развитието на потребност от култура у децата чрез популяризиране на четенето на книги. ДБ също предлагат мярка в областта на културата – въвеждане на ваучери за извънкласни културни занимания.

Децата, които почти липсват от програмите на политическите партии

Децата, жертви на насилие и децата в конфликт със закона са най-малко обект на предвиждани политически мерки в платформите на партиите. Насилието над деца не е приоритетна тема за политическите партии. Две са платформите, които предвиждат приемането на Закона за защита от домашното насилие - ДБ и ПП. В платформата на ПП се предвижда и изграждането на национална информационна система за случаите на домашно насилие. Предизборната програма на ПП включва и една специфична, но изключително важна мярка – осигуряване на устойчивост на Националния център за безопасен интернет, който посреща сигналите на над 16 хил. деца, родители и професионалисти годишно и който е практически пред затваряне. 

Програмата на ДБ е по-обхватна и по-малко специфична – тя предвижда разширяване на обхвата на услугите за осигуряване на закрила на децата и жените жертви на насилие и акцент върху превенцията. ГЕРБ - СДС споменават прилагането на координационния механизъм за защита на деца, пострадали от насилие.

Децата в конфликт със закона са споменати единствено от ГЕРБ - СДС и ДБ, като единствено платформата на ГЕРБ - СДС описва подробно стъпките на реформа в детското правосъдие, включително отмяна на близо 70-годишния Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, нов закон за превенция на криминалните прояви на деца и специализирани услуги за деца с трудности в поведението и обучение на магистрати, полицаи и социални работници за работа с деца в конфликт със закона. Това не е новост за ГЕРБ – първият ангажимент за реформа в детското правосъдие е поет от правителството на ГЕРБ през 2012 г., без тази реформа да е доведена до край. ДБ, от своя страна, се ангажира с реализиране на отлаганата реформа за детско правосъдие и развитието на програми за превенция и подкрепа за всички деца и младежи в контакт със съдебната система.

Заедно с това, нито една партия не предвижда същинска реформа в системата за закрила на детето. Това оставя помощта за над близо 30 хил. деца годишно на преценката на претоварените, нископлатени и често неподготвени държавни служители от отделите за закрила на детето и около 15 хил. деца годишно без подкрепа от социални услуги – а това са именно децата, които имат най-голяма нужда от помощ и подкрепа. След активната дезинформация и пропаганда от 2019 г., довели до оттеглянето на Стратегията за детето от кабинета "Борисов-3" заедно с Обединени патриоти, темата за закрилата на детето остава табу за всяка една от политическите партии, явяващи се на Парламентарни избори 2022.

Нито една партия няма нито една мярка, която да е свързана с участието на децата по въпроси, които се отнасят до тях. Най-близкото до това е общия ангажимент на ПП за подобряване на гражданското образование. Така, децата са разглеждани като обект на всички планирани мерки, без идея за създаване на възможности за чуване на техния глас в семейството, образованието, здравеопазването и всички останали системи, които трябва да работят за тях.

Анализът е във връзка с кампанията на Национална мрежа за децата „Парламентарна група за децата“, която има за цел да обедини представители на различни политически формации в полза на децата. Близо 100 кандидати за народни представители в 48-ото НС са се ангажиралил лично да работят за детските политики в България.

Национална мрежа за децата е най-голямото българско обединение на граждански организации и активисти, които работят в полза на децата.

Investor.bg вече представи какво предлагат партиите за държавните финанси, както и какви са идеите на бъдещите управляващи за решаване на енергийната криза и какво обещават за здравния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още