IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на България се топи по-бързо и продължава да застарява

В 199 населени места няма нито един жител, а населението във всички 28 области в страната намалява за десет години

15:27 | 03.10.22 г. 9
Снимка: Боби Тошев, БГНЕС
Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Намалява и възпроизводството на население в трудоспособна възраст. Ако през 2011 г. всеки сто лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 70 млади хора, през 2021 г. показателят намалява до 61 души.

Най-благоприятно е съотношението в Сливен (79), Варна (71) и София (70) благодарение на по-високия им дял на младо население. Най-влошен е показателят в Смолян и Кърджали, където всеки сто души, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват от под 50 души, които навлизат в активна възраст. Коефициент на демографско заместване по области към 7 септември 2021 година. Графика: НСИ Коефициент на демографско заместване по области към 7 септември 2021 година. Графика: НСИ

Хората в трудоспособна възраст към 7 септември 2021 г. са малко над 3,8 млн. души, или 58,5% от населението в България. Спрямо 2011 г. трудоспособното население намалява със 762 хил. души, или с 16,7%. Българите в над трудоспособна възраст са 1,7 млн. души, или 26,5%, а под трудоспособна възраст са 979 хил. души, или 15%.

99,1% от населението на страната са български граждани, от които 0,5% са с двойно гражданство – българско или друго. Гражданите на Европейския съюз, които пребивават постоянно у нас, са 10 549, или 0,2% от населението. Преобладаващата част от тях са граждани на Германия, Гърция, Италия, Полша и Румъния.

Гражданите на трети страни са 49 453, или 0,7% от населението, като над една трета от тях са руснаци, следват гражданите на Украйна, Обединеното кралство, Турция и Сирия. Чужденците също не са разпределени равномерно на територията на страната ни. 30% от тях са в София, следват Варна, Бургас и Пловдив. Над 75% са в активна възраст между 15 и 64 години.

97,9% от преброените лица са родените на територията на България. А извън страната ни най-много българчета са родени в Руската федерация, Украйна, Великобритания, Гърция и Германия.

Проблеми при преброяването

Около 600 хил. души не са били обхванати от преброяването на населението миналата година, като за тях са били използвани 15 административни регистъра, за да се установи, че действително са в България. Критериите са били в минимум два от регистрите хората да фигурират като активни – да са социално осигурени и да имат здравна осигуровка например, съобщи Дияна Янчева, заместник-директор на НСИ.

2,5 млн. души са се преброили по електронен път, или около 37% от населението. Това е спад спрямо 44% при предишното преброяване през 2011 г. „За нас беше необяснимо защо толкова много хора се отказаха от електронното преброяване, въпреки че срокът му беше удължен“, отбеляза Янчева и предположи, че това може да се дължи на притеснение за личните им данни.

„Преброяването беше трудно, то беше отложено заради пандемията, което предизвика суматоха в организацията. Много от набраните предварително преброители се отказаха“, съобщи Янчева. Новата кампания за набиране на преброители не е била толкова успешна заради страх от общуване с населението в условията на пандемия, въпреки че са били осигурени ваксинация и лични предпазни средства за преброителите, допълни тя.

Още резултати от преброяването на населението ще бъдат обявявани поетапно – всеки месец до февруари догодина, съобщи председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 3
honaniga
преди 1 година
До: RepomanПрав си!При комунизма пиле не можеше да прехвръкне и бяхме щастливи в мизерията , защото не знаехме какво е от другата страна .Я виж каква здрава раждаемост в Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Chorbadzhiyski
преди 1 година
Имаме над 4 млн. жилища. Повече от половината са с три или с повече стаи:https://nsi.bg/bg/content/3145/%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0Официално населението е 6,5 млн. В едно жилище живеят 1,63 човека средностатистически.Средна заплата в България 1600 лв.Цени на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Repoman ... Има доста европейски държави , индустриални държави , които имат положителен прираст на населението . Не експлозивен , а положителен , изключвайки имигрантите . Искаш да се наплодим и да нема къде да се живее ли ?! Да се нагъчкаме в гета като в Индия и Китай ли ?! Или като в Япония и Ю.Корея да живеем в извращения от по 10-12кв ?! Айде моля , така сме си добре , трябва да има достатъчно пространство , и то на сравнително достъпна цена ... Азиятщини не ни трябват ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Repoman ... Много елементарно и първично разсъждение . Аз щото взимам по-малко от един немец и нема да ви правя деца ... :))) ... Ми бегай в Германия и се пробвай на некоя германка ... :))) ... Най- бедните региони на света са с едни от най-високите нива на фертилност ... Дай обяснение според твоята теория за богатството , моля ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: мрънмрън значи определението ти "живеят добре" не е правилно, явно не живеят добре! ... основен биозакон е че ако една популация живее добре, тя се размножава! Важи за всички животни на тази планета, от гнидата до човека! Отговора е супер лесен и причината е ясна, но някак си не е политкоректно да се говри за нея... Не съм съгласен с мненията на Репоман, но това изречение е много вярно --- Когато експлоатираш един ресурс до безумни нива, той намалява, това важи и за народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
мрънмрън
преди 1 година
До: Repoman има много държави, които живеят добре, но въпреки това населението се топи и единствено мигранти ги държат на положителната страна. Toя въпрос няма лесни отговори. Имам познати, които живеят повече от добре и въпреки това са с едно-две деца (което не стига за положителен прираст), но има доста черни, които са с по 4-5, а живеят в порутени къщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 15
Repoman
преди 1 година
До: мрънмрън, ти сериозно ли питаш? Предполагам с Голямата Екскурзия, т.е. емиграцията към Турция по това време. Иначе, за да се увеличава един народ, той трябва да живее добре, да има висока раждаемост и добри условия за живот. Все неща които липсват последните 30г. у нас, така както са липсвали и при капитализма преди 1944г. Когато експлоатираш един ресурс до безумни нива, той намалява, това важи и за народа/работната ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
мрънмрън
преди 1 година
До: Repoman как тогава оправдаваш това, че населението от 85-та до 89-та, започва да намаля?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 20
Repoman
преди 1 година
Нормално. При комунизъма населението беше младо и се увеличаваше. При капитализъма застарява и намалява. Защото капиализъма оглозга всичко, първо заводите и предприятията построени при комунизма, а сега остана само да се доизползва и населението за еФтина работна ръка. Но то вече така или иначе си заминава това население. Скоро на чорбаджиите ще им се наложи да позиравнят заплатите с тези по белия свят, че няма да има кой да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още