IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Демократична България": Няма да преговаряме с ГЕРБ и ДПС

Христо Иванов призова президента да започне консултации с политическите сили за съставяне на план за работата на новото НС

20:14 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС
Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

„Демократична България“ няма да участва в преговори за управление с ГЕРБ и ДПС, обяви съпредседателят ѝ Христо Иванов, цитиран от БНР.

По-рано същата заявка дадоха и от „Продължаваме промяната“, и БСП, което ограничава допълнително възможностите за съставяне на правителство в новия парламент.

Според Иванов управление, в което участват ГЕРБ и ДПС, „не е решение на политическата криза“ и то „може само да я задълбочи и да предизвика нова нестабилност“. Той изтъкна, че двете партии продължават „да отбраняват корупционния модел“.

„Правителство имаше. Те го свалиха. Ами сега да се съберат с "Възраждане" и с ДПС и да понесат отговорността за управлението на страната, нали така?", коментира Иванов.

Освен това той призова президента Румен Радев да свика консултации с политическите сили, за да съставят план за работата на 48-ото Народно събрание.

"Ако политическите сили не могат да формират кабинет, това, което според нас е разумно да се направи, е президентът Радев да свика в Консултативен съвет за национална сигурност политическите формации за консултации, които да очертаят необходимите неща, които парламентът трябва да свърши“, посочва той.

По думите му това са: „приемането на бюджета, всичко свързано с компенсациите за енергоносителите, законите, свързани с Плана за възстановяване и развитие, да се уточни графикът, по който това ще стане, и за едни разумни ограничения във възможните действия на служебния кабинет".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още