IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли шанс лекар да намери консенсус сред политиците за правителство?

Възможен ли е редовен кабинет с първия мандат, коментират Кристиян Шкварек, Елена Дариева и Николай Димитров

17:58 | 07.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Намираме се в политическа предизборна ситуация. Този мандат няма да бъде изпълнен и има един изход – отново да се мине през избори. Това коментира политическият анализатор Кристиян Шкварек в Bulgaria ON AIR, след като партиите и президентът Румен Радев си размениха остри реплики, а проф. Николай Габровски вече започна разговори за евентуален кабинет с първия мандат.

Той смята, че кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер е силна, но това е „ходът на ГЕРБ е за пореден път да се върне в легитимираща позиция“.

Анализаторът обясни защо първият мандат няма да мине. „От една страна, "Продължаваме промяната" и „Демократична България“ все още не са склонили и за да се случи това, трябва да се мине през още едни избори, от друга страна – ГЕРБ още не са склонили да направят правителство с другите възможни партньори“, е мнението на Шкварек.

Според социолога Елена Дариева кандидатурата на проф. Габровски е изненадваща, но и много сериозна. Тя също смята, че страната ни се намира в предизборна ситуация.

"ГЕРБ опитват с нова стратегия. Ако миналата година на „Дондуков“ 2 бяха изпращани чисто политически лица като профил, днес решиха да постъпят различно, номинирайки проф. Габровски за премиер", посочи тя и напомни, че той има седем дни, както повелява Конституцията, да състави кабинет и да търси подкрепа за него.

По думите ѝ "когато говорим за шансовете този опит да се увенчае с успех, трябва да припомним, че вчера партийните лидери на три от политическите сили – "Продължаваме промяната", „Демократична България“ и БСП, казаха, че няма да дадат подкрепа за кабинет с мандат на ГЕРБ". Тя припомни, че партия "Възраждане" също направиха такива заявки още в понеделник. Дариева смята, че ако тези четири политически сили не променят позицията си, разпределението в Народното събрание не позволява да бъде гласувано редовно правителство.

Две са посоките оттук нататък след прехвърчането на остри реплики между част от партиите и президента.

Елена Дариева смята, че в партията на Бойко Борисов опитват да изтласкат разговора от терена на политическото с номинацията на проф. Габровски. "Опитват се да изместят акцента върху разговор за кризите", отбеляза социологът.

Психологът Николай Димитров е на мнение, че има доста интензивни сигнали от страна на Бойко Борисов към президентството „да се замислят дали да не играят в един отбор“ срещу общ противник, какъвто може да е партията на Кирил Петков и Асен Василев. „Изненадващото е, че започна приятелски огън, визирам "Продължаваме промяната" и президента“, коментира политическото говорене в последните дни той.

Възможно ли е съставяне на експертно правителство? За какво е индикация настройването на партиите към „Продължаваме промяната"? Как ще се конфигурират политическите играчи при евентуални избори? Може ли да се възстанови двуполюсният модел "новото срещу статуквото"? Защо се отдалечава краят на мандата на американския посланик до края на май и има ли връзка с евентуални избори в България?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още