IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупционният скандал, който клати стола на министъра на отбраната на Украйна*

Украинските власти разследват и корупция в договорите за покупка на генератори

10:18 | 24.01.23 г. 14
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Министърът на отбраната на Украйна Олексей Резников безспорно е едно от най-разпознаваемите лица на войната с Русия, пише европейското издание Politico. Сега обаче той е на прицел заради сериозен корупционен скандал, разтърсващ Украйна през последните дни. Става дума за договор за доставка на храни за армията, за който журналистическо разследване показа, че цените са в пъти по-високи дори и от супермаркетите в Киев.

След първите неясни обяснения по договора, включително и, че цените за яйцата са в килограм, на 24 януари зам.-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов, който отговаря за тиловото обезпечение, подаде своята оставка. Тя е приета от Резников и въпросът е отправен към правителството, става ясно от съобщение на сайта на Министерството на отбраната. Тази стъпка ще запази доверието и на украинското общество, и на западните партньори към институцията, а от друга страна - ще помогне на разследването, е записано още в съобщението.

В своето обръщение в неделя (22 януари) украинският президент Володимир Зеленски обеща незабавни действия срещу корупцията. "Днес фокусът ни е върху отбраната, дипломацията и войната. Но това не означава, че не виждам или не чувам какво се говори в обществото на различни нива - и в централните части, и в регионите", заяви той.

Националното антикорупционно бюро в страната започна разследване по този договор. Анализират се и нарушения по договори за покупка на генератори. Тласък на това разследване даде зам.-министърът на териториалното развитие Василий Лозински, който беше заловен с подкуп от 400 хил. долара, получен за съдействие за покупката на генератори с по-висока цена от пазарната.

Според информация на информационната агенция Униан предстоят още промени на върха. Сред застрашените са и министърът на енергетиката Херман Халущенко. В понеделник в своя отчет за 334-ия ден от войната Зеленски потвърди, че предстоят промени на високо ниво - министри и други държавни институции, като част от решенията вече са взети, други тепърва предстоят.

След освобождаването на зам.-министъра на отбраната неговата съдба последваха още двама заместници на министъра на териториалното развитие  - Иван Лукеря и Вячеслав Негода, както и зам.-министърът на социалната политика - Виталий Музченко. По искане на президента постовете си напускат и петима ръководители на областни военни администрации в Украйна. 

Въпреки че договорът за доставка на храни не е подписан лично от Олексей Резников, общественото мнение в Украйна е, че той носи пълната отговорност за него, особено на фона на заявките му за нулева толерантност към корупцията. Стойността на контракта му е 13 млрд. гривни, или 326 млн. евро. Журналистически разследвания показаха съществени разлики в цената на продуктите - например предвидена е покупката на яйца на стойност 17 гривни бройката, докато в супермаркетите в столицата Киев, дори не и от борса на едро, цената е 7 гривни.

Министърът на отбраната нарече тези разследвания "клеветническа кампания", чиято цел е да навреди на имиджа му и на институцията, която оглавява пред западните партньори. Според част от обясненията на администрацията в министерството договорът е годишен и е предвидена инфлацията, а други сочат, че цената е за килограм.

Украйна има шанса да покаже, че не е Русия, където се перат пари във всяка дейност, коментира Юрий Николов, разследващ журналист от проекта "Наши Грошi" ("Нашите пари"), който разкри скандала. "Ако някой иска да спечели милиони евро от нас по време на войната, когато зависимостта ни от европейската помощ за икономиката ни достига 60%, трябва да го спрем", казва той пред Politico.

Неговото разследване реално спира изплащането на договора и дава основание на антикорупционно бюро да започне проверката си. Макар че бюрото е създадено през 2014 г., то започва реално работа едва през 2021 г.

Николов разследва корупционни скандали в Украйна от десетилетие. Както повечето си колеги, с началото на войната той спря да критикува централната власт, особено в сферата на отбраната. Но от есента негови източници започват да му обръщат внимение за нередности, а през декември му предоставят и договора за доставка на храни.

Олексей Резников публично заяви, че това разследване е манипулация и обеща пълно сътрудничество с властите по време на проверката. Министърът на отбраната е категоричен, че изтичането на тази информация е военно престъпление и също започна разследване как договорът е попаднал в ръцете на журналиста.

По това време скандалът с Лозински обаче още не се беше разгорял, припомня Politico. Първоначалните проверки на експертите от антикорупционното бюро показаха нарушения по направената от правителството заявка за покупка на генератори и друго оборудване за зимата, чиято стойност е 1,68 млрд. гривни, или 40 млн. евро. Това доведе до първата паднала глава - на зам.-министъра на териториалното развитие. 

Късно снощи стана ясно, че зам.-началникът на кабинета на Зеленски - Кирил Тимошенко, също е подал оставка. В своя канал в Telegram той публикува снимка със заявлението си, че напуска поста по собствено желание и благодари на президента и администрацията за доверието. В социалните мрежи в Украйна обаче се коментира, че неговата оставка също е част корупционния скандал в страната.

Оставката на Тимошенко беше приета скоростно и даже е публикуван и указът на президента за освобождаването му.

"Обществото ще получи пълната информация, а държавата ще предприеме нужните крачки", обеща Зеленски по повод разследванията и допълни, че тези действия съвсем не са временни.

Украинските чиновници не могат да напускат страната, освен в командировка

Междувременно Володимир Зеленски забрани на украинските чиновници да напускат пределите на страната, освен в командировки. Във време на война и мобилизация пътуване в чужбина в отпуска или по друга лична цел повече няма да бъде възможна, заяви той в своя отчет за 334-ия ден от началото на войната. Причината за това решение е поредният скандал в Украйна - стана ясно, че зам.-главният прокурор Олексей Симоненко е бил на почивка за 10 дни в Испания, въпреки ограниченията за напускане на страната. За случая се разбра от публикувани снимки в профила му в Instagram.

Симоненко беше уволнен от главния прокурор Андрий Костин на 24 януари.

На бойното поле действията са до голяма степен замразени въпреки водените тежки битки и големите загуби, които търпят и двете страни. Активни са бойните действия само в няколко направления - руските военни атакуват в опит да изпълнят основната си задача - превземането на Донбас в административните граници. Според медийни публикации руският президент Владимир Путин е дал нареждане това да се случи до март.

Очакванията са, че действията ще се активизират през пролетта, когато и Украйна вероятно ще има достъп и западни танкове, ако Полша спази своето обещание да достави "Леопард"-и, независимо от мнението на Германия по казуса.

Киев ще получи и 14 британски танка Challenger 2.

* Информацията е допълнена с освободените висши чиновници

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: Zlato нали, винаги когато има лоши новини за ватницииите, техните роби ни обясняват че новини няма... и без новини ви бият като тууупан на циииганска сватба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
Zlato
преди 1 година
До: Zlato В очакване на големите котки от Германия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
Zlato
преди 1 година
Нещо няма новини от фронта и остана време за корупцията в държавата, която съществува благодарение на корупцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
Изчистването от "рассийски мир" с неговите вкоренени корупционни порядки ще е тегаво , бавно и често горчиво ... Но непоносимостта на народа на Украйна към тези практики вече е налице ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още