IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове са забелязани над летището в Санкт Петербург и руска рафинерия

Хакерска атака принуди руски местни медии да издадат предупреждение за въздушна тревога

13:55 | 28.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Летището в Санкт Петербург. Снимка:  EPA/VICTORIA LAMZINA
Летището в Санкт Петербург. Снимка: EPA/VICTORIA LAMZINA

Летището в Санкт Петербург временно бе отменило всички полети. До обяд местно време няма да се извършват излитания и кацания, съобщиха от градската администрация. Не се посочва причина. Според руските медии над града е забелязан летящ обект, който може да е дрон. Поради това са били вдигнати изтребители, съобщава онлайн новинарският сайт Basa. 

Държавната информационна агенция ТАСС съобщава, позовавайки се на неназован източник, че зоната за полети на 200 км около летище Пулково е затворена. Данните от сайта Flight Radar показват, че вътрешните полети, пътуващи за Санкт Петербург, се обръщат и се връщат в началната си точка, предава DPA. 

Според източник на ТАСС „Росавиация“ е поискала от авиокомпаниите да използват алтернативни маршрути и да осигурят на самолетите си запаси от гориво.

Авиокомпания „Россия" е коригирала разписанието на няколко полета до и от Санкт Петербург: полет, излитащ от летище Внуково в Москва, е върнат обратно, а полетите от Пулково до Калининград, Кировск в Мурманска област, Нижни Новгород, Москва и Сочи са отложени.

Авиокомпанията „Аерофлот" също е коригирала разписанието на няколко полета.

От Внуково потвърдиха връщането на няколко самолета, които са отпътували за Санкт Петербург. Освен това пресслужбата на московското летище не изключва прехвърлянето на полети, които е трябвало да заминат за Пулково.

Руският президент Владимир Путин разполага с пълна информация за затварянето на въздушното пространство над Санкт Петербург, съобщи президентският говорител Дмитрий Песков. По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че небето над Санкт Петербург е билп затворено за тренировки на противовъздушната отбрана в Западната зона.

Междувременно хакерска атака принуди няколко руски местни медии да издадат днес фалшиво предупреждение за въздушна тревога, призовавайки хората да потърсят укритие от предстояща ракетна атака, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от Ройтерс.

„В резултат на хакерска атака срещу сървърите на радиостанции и телевизии в някои региони на страната беше разпространена информация за обявяване на въздушна тревога", посочи в изявление министерството. „Тази информация е фалшива и не отговоря на действителността", се допълва в изявлението.

Сред регионите, където е била разпространена фалшивата информация, е Крим - полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. В ефира на една местна телевизия се появи изображение на мъж, бягащ към укритие от летяща ракета, с надпис: „Всички към укритията веднага!", показват кадри в социалните мрежи.

В ефира на радиостанции бе пуснат и звукът на силни сирени и беше разпространено съобщение: „Внимание, внимание! Издадено е предупреждение за въздушна тревога! Всички да се насочат към укритията веднага! Внимание, внимание! Ракетна заплаха!".

Руски държавни медии цитираха местни служители, според които зад атаката стои Украйна. Засега няма официален коментар от страна на властите в Киев.

„Газпром Медия", която е собственик и акционер в редица местни телевизии, каза в изявление, цитирано от РИА „Новости", че инфраструктура на сателитния ѝ оператор е била атакувана. „Подобни атаки срещу нашата спътникова мрежа стават част от ежедневието ни", допълни компанията.

А междувременно според местните власти на територията на петролна рафинерия в южния руски град Туапсе е избухнал пожар. Пожарът се е разпространил на 200 кв. м във вторник сутринта и оттогава е потушен, съобщи администрацията на Туапсе в социалната мрежа „Вконтакте". На видеоклиповете се виждат колони от дим в небето. Жителите съобщават за експлозии. Причините за пожара не са посочени официално.  Последиците от удара с дрон по руско петролно депо в Туапсе. Снимка: Telegram Последиците от удара с дрон по руско петролно депо в Туапсе. Снимка: Telegram

В няколко канала в Telegram обаче се споменава за предполагаеми атаки с дронове срещу завода в Краснодарския край, който е съвсем близо до Украйна, както и до анексирания от Русия черноморски полуостров Крим. Руската държавна информационна агенция „Риа Новости" също съобщава, позовавайки се на спасителните служби, че в близост до рафинерията е бил забелязан дрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
важно е над бункера да е чисто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още