IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изглежда половата равнопоставеност в Европа?

България заема 18-о място с 60,7 пункта от 100 възможни, като се представя по-зле от средното ниво за ЕС

09:59 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/SEDAT SUNA
Снимка: EPA/SEDAT SUNA

Европа все още има да извърви дълъг път, за да постигне пълна полова равнопоставеност. Това става ясно от Индекса за равенство между половете за 2022 г. на Европейския институт за равенство между половете, който се отнася до данни за 2020 г. 

Индексът се формира от резултатите на държавите от ЕС в шест категории: работа, пари, образование, време, власт и здраве. Добавени са и фактори като насилието срещу жените. 

Макар че в някои държави членки равенството е по-силно изразено, отколкото в други, то далеч не е реалност за всички страни и във всяка област. Продължават да са актуални нормите, свързани с грижите за децата, сегрегацията по пол в образованието и на пазара на труда, както и неравенството между половете в заплащането.

Индексът позволява на държавите членки лесно да наблюдават и сравняват напредъка в областта на равенството между половете за различните групи жени и мъже в ЕС във времето и да разберат къде са необходими най-много подобрения. Индексът за 2022 г. има тематична насоченост за грижите по време на пандемията и изследва разпределението на неформалните грижи за деца, дългосрочните грижи и домакинската работа между жените и мъжете. 

Секторите, които са били най-засегнати от COVID-19, са предимно женски, тъй като жените са по-склонни да работят в секторите на услугите и на работни места с високо ниво на социално взаимодействие. В същото време по-голям е делът на жените в основни сектори (напр. образование и здравеопазване) и работа, която може да бъде да се извършва от разстояние, което може да е помогнало на много жени да запазят работните си места по време на пандемията.

Как изглежда половата равнопоставеност в Европа? Графика: Statista Как изглежда половата равнопоставеност в Европа? Графика: Statista

Начело на класацията за равенство между половете е Швеция, изпреварвайки Дания и Нидерландия. Най-зле се представя Гърция, а малко по-добре от нея – Румъния и Унгария.

България заема 18-о място с 60,7 пункта от 100 възможни, като се представя по-зле от средното ниво за ЕС. Спрямо предната класация от 2019 г. страната ни добавя 0,8 пункта към представянето си. 

Стойността на индекса за целия ЕС показва колко бавно напредва развитието. Докато през 2015 г. индексът за равенство между половете е бил 64,4 пункта, седем доклада по-късно той е само с 4,2 пункта по-висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още