IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Байдън критикува Fox News?

Консервативният новинарски канал показа едностранчив репортаж за щурма над Капитолия в реториката на Тръмп

12:56 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Тъкър Карлсън (вляво) и бившият президент Тръмп. Снимка:  EPA/JUSTIN LANE
Тъкър Карлсън (вляво) и бившият президент Тръмп. Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува остро опозиционните републиканци и консервативния новинарски канал Fox News след омаловажено по думите му предаване за щурма на Капитолия в началото на 2021 г. 

„Повече от 140 държавни служители бяха ранени на 6 януари", написа Байдън в Twitter. „Как смее някой да омаловажава или отрича ада, през който преминаха те?". Байдън изрази надежда, че републиканците в Камарата на представителите се срамуват от това, което направиха, за да "подкопаят [усилията на] нашата полиция".

Туитът на Байдън е в отговор на излъченото в понеделник вечерта предаване на противоречивия водещ на Fox News Тъкър Карлсън за щурма на Капитолия. Крайнодесният журналист беше показал кадри, в които нападението срещу Конгреса изглеждаше като мирно събитие.

„Бяха мирни, бяха цивилизовани, бяха кротки", каза в един момент Карлсон, който има голямо влияние сред консервативните телевизионни зрители. „Те не бяха бунтовници, а туристи“. Лидерът на Камарата на представителите - републиканецът Кевин Маккарти, е предоставил на Карлсон 41 хил. часа видеоматериал от щурма на Капитолия.

Предаването е „обидно" и „подвеждащо"

Ръководителят на полицията на Капитолия Том Мангър разкритикува предаването на Fox News след излъчването му като „обидно" и "подвеждащо". Той заяви, че „умишлено са били подбрани по-спокойни моменти", без да се предостави контекст за „хаоса и насилието" през този ден.

Радикални поддръжници на загубилия изборите президент Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия, за да предотвратят потвърждаването на победата на Байдън на президентските избори през ноември 2020 г. Нападението, при което загинаха петима души, разтърси САЩ и предизвика международен ужас. 

От известно време Тръмп и други републикански политици, както и десни коментатори, омаловажават насилието при щурма на Капитолия. Но предаването на Тъкър Карлсън предизвика критики и от страна на водещи републиканци, включително лидера на консерваторите в Сената Мич Макконъл, който го нарече „грешка".

Fox News мина под прожекторите

В момента Fox News е подложена на особен контрол. През последните седмици съдебни документи разкриха как ръководители и видни водещи в консервативната телевизия - включително собственикът Рупърт Мърдок - са смятали твърденията за изборни измами, разпространявани от Тръмп, за безсмислени, докато Fox News е предоставяла медийна платформа за тези твърдения.

Вътрешнофирмената комуникация във Fox News излезе наяве в рамките на съдебно дело за обезщетение, заведено от компанията за машините за гласуване Dominion, която стана обект на конспиративни теории от страна на лагера на Тръмп. Във вторник беше публикуван нов съдебен документ. Според него на 4 януари 2021 г. Тъкър Карлсън пише на свой колега за Тръмп: „Мразя го ужасно много".
 Протест пред сградата на Fox News през март 2019 г. Снимка: EPA/JUSTIN LANE Протест пред сградата на Fox News през март 2019 г. Снимка: EPA/JUSTIN LANE
Според доклада пред съда Карлсън пише на свой колега два месеца след президентските избори през 2020 г.: „Много, много сме близо до това да игнорираме Тръмп през повечето нощи. Наистина нямам търпение. Мразя го ужасно много“.  В изявление на Fox News се казва, че Dominion използва съдържанието на съдебните документи, за да очерни канала, като изопачава и приписва неверни цитати.

Новите разкрития поставят под още по-голямо съмнение авторитета на жадния за рейтинг водещ Карлсон, особено актуална тема и в контекста на противоречивото решение на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който предостави на Карлсон ексклузивен достъп до десетки хиляди часове записи от видеонаблюдение на щурма на Капитолия в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още