IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българо-турската граница е приоритет на ЕС в борбата срещу миграцията

Депортацията на деца е военно престъпление и ЕС ще усили натиска за връщането на 16 хил. деца от Русия в Украйна

11:23 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Укрепването на границата между България и Турция беше посочено като съществено за намаляване на миграционния натиск в Европа от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Темата беше дискутирана по време на Европейския съвет късно снощи. ЕК работи за предоставяне на фонд от 600 млн. евро за подобряване на граничната инфраструктура на общността. 

Освен укрепването на границата ще бъдат започнати и два пилотни проекта - в България и Румъния, за управление на границите и въвеждането на добри практики при процедурите за даване на убежище или съответно връщането на мигрантите, които не отговарят на условията за получаване на убежище, заяви още Урсула фон дер Лайен.  

По време на срещата европейските лидери дискутираха още Украйна и подкрепата за страната, но също така и появилите се негативни ефекти за страните, които са в близост до военния конфликт.

Земеделците в страните в близост до Украйна, включително и България, например ще получат подкрепа от спешния земеделски фонд, заради увеличените количества селскостопанска продукция от Украйна, която влиза в Европа. "Големи количества зърно идват на европейския пазар и това влияе върху цените", допълни Урсула фон дер Лайен.

За да бъдат избегнати негативните ефекти за европейските земеделци на първо време ще бъдат отпуснати 56 млн. евро. "Изяснихме тази вечер, че това не е достатъчно", призна председателят на ЕК и каза, че се търсят възможности за увеличаване средствата, за което ангажимент е поела Румъния.

През ЕС минават няколко коридора, които да подпомогнат износа на земеделска продукция от Украйна, което е допълнение към черноморската инициатива, реализирана под егидата на ООН и Турция. Преди дни зърнената сделка между Русия и Украйна беше удължена, макар и все още не съвсем ясно с колко дни.

ЕС ще подкрепи по-бързото увеличаване на капацитета за производството на снаряди в ЕС, включително и със средства от европейския бюджет, заяви още Урсула фон дер Лайен. Общността постигна споразумение да предостави 1 млн. снаряда на Украйна през следващите 12 месеца, макар и не всички страни да участват в инициативата. Преди началото на заседанието вчера (23 март) българският президент Румен Радев беше категоричен, че България няма да предоставя снаряди за Украйна, макар че ще увеличи производството, за да запълни запасите си и нуждите в страните от ЕС и НАТО. Имаме интерес и от въвеждане на технологии за производството на 155-мм снаряди, които са по стандарт на НАТО, допълни още Радев.

Той не отговори еднозначно каква ще е реакцията на страната ни, ако друга европейска страна поиска да прехвърли закупените български снаряди в Украйна.

Депортацията на деца припомня най-мрачните времена на Европа

"Ужасно напомняне за най-мрачните ни времена" нарече председателят на ЕК данните за депортирането на повече от 16 хил. деца от Украйна в Русия. Досега Киев е успял да си върне само 300, допълни още тя. ЕС, заедно с подкрепата на ООН, ще усили международния натиск за връщането на тези деца в домовете им, включително и осиновените от руски семейства.

През миналата седмица Международния наказателен съд в Хага издаде заповед за арест за руския президент Владимир Путин по обвинения, че е допуснал депортацията на украински деца. Това е военно престъпление, което няма давност и имунитет, коментираха от институцията.

В заседанието на Европейския съвет участва генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, с когото страните от ЕС обсъдиха още и екологичните цели. ЕС е намалила с 2,5% емисиите си въглероден диоксид, посочи още Урсула фон дер Лайен.

Европейските лидери потвърдиха подкрепата си за мирния план, който предложи президента Володимир Зеленски през ноември 2022 година. "Русия трябва да спре агресията си и незабавно, напълно и безусловно да изтегли всички свои въоръжени сили и марионетни сили от цялата територия на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници", се казва още в заключението от първия ден от срещата на лидерите на ЕС.

Заседанието на Европейския съвет продължава и днес (24 март).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още