IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците не противоречат на Тръмп от страх да не бъдат смазани

Съгласяването с лъжата, че изборите през 2020 г. са били откраднати, се превърна в лакмус за влизане в неговото политическо племе

08:42 | 14.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Миналата година Дейвид Маккормик, бивш ръководител на хедж фонда Bridgewater, отлетя за среща с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в базата му във Флорида. Маккормик кандидатстваше за номинацията на републиканците за вакантното място в Сената в Пенсилвания и изглеждаше, че Тръмп щеше да го подкрепи, не на последно място защото Маккормик имаше преднина пред другия евентуален кандидат на републиканците, известният телевизионен доктор Мехмет Оз, пише колумнистката за САЩ на Financial Times Джилиън Тет.

Когато пристигна в Мар-а-Лаго обаче, Тръмп пуснал телевизионно интервю, дадено от Маккормик за метежа във Вашингтон от 6 януари 2021 г. В клипа Маккормик внимателно избягва да защитава това, което Тръмп направи, за да подбуди тълпата в него ден. След като видеото свършило, Тръмп казал на Маккормик: „Знаеш, че не можеш да спечелиш, освен ако не кажеш, че изборите бяха откраднати“, според пасаж в новата книга на Маккормик „Суперсила в опасност“. Маккормик казал, че не може да направи това. Тръмп подкрепи Оз, който изпревари Маккормик само с 951 гласа след повторно преброяване.

Ако Тръмп беше в ситуацията на Маккормик, несъмнено щеше да оспори резултата. Но Маккормик го призна. „За мен беше жизненоважно да дам пример, като губя с чест и достойнство и не ставам жертва на политиката на оплаквания и мъченичество“, каза той. Оз загуби надпреварата за Сената срещу кандидата на демократите.

За Тръмп съгласяването с лъжата, че изборите през 2020 г. са били „откраднати“, се превърна в лакмус за влизане в неговото политическо племе – и начин да се спечели одобрението му. Наскоро станахме свидетели на обвиняването на Тръмп в съд в Манхатън за ролята му в предполагаемото купуване на мълчанието на порнозвезда и на протести от страна на засегнатите му поддръжници. Според анкета на Yahoo News-YouGov, направена след обвиняването, Тръмп вече има подкрепата на 52 процента от републиканците в надпреварата за кандидат-президент. Най-близкият му съперник, губернаторът на Флорида Рон Десантис, привлича едва 21 процента.

Епизодът с Маккормик показва проблемите, пред които са изправени центристките консерватори относно каузата на Тръмп. На хартия Маккормик има визитката да се кандидатира за Сената: той е обучаван в елитна военна академия, служил е в Ирак, работил е в Министерството на финансите при Ханк Полсън по време на финансовата криза от 2008 г. и е прекарал 13 години в Bridgewater. Така че той има опит как да управлява нещата и да запазва спокойствие при стрес.

Но това не минава пред Тръмп въпреки усукания език на Маккормик по време на кампанията му, целящ да избегне директното противопоставяне на бившия президент, като същевременно казва истината. Тръмп гледа на лоялността в черно-бели краски и това все повече важи с нарастването на съдебните залози.

В резултат на това много малко обикновени републиканци говорят против Тръмп. „Шокиращо е“, отбелязва социологът републиканец Франк Лунц. „Насаме ми доверяват, че нямат търпение да си отиде, но публично не казват нищо – знаят, че той ще ги смаже“. Един признак на несъгласие е мащабът на даренията, които идват за Десантис - въпреки че той също избягва да критикува Тръмп и все още не е потвърдил дали наистина ще се кандидатира.

Друг фокус на съпротива е предполагаемо двупартийната група, наречена „Без етикети“, която също събира средства; дарителите ми казват, че ако Тръмп наистина се кандидатира срещу Байдън, групата ще започне борба с него във всичките 50 щата. „Това може да е ключовото средство – това е единственото нещо, което се е появило досега“, ми споделя член. Но не е нужен гений, за да се разбере, че като се има предвид крехката победа на Байдън през 2020 г., „Без етикети“ всъщност може да работи в полза на Тръмп, ако кандидатите ѝ постигнат успех сред центристите, които иначе биха гласували за демократ.

Междувременно умерените републиканци наблюдават и чакат. Маккормик споделя, че „със сигурност обмисля“ да се състезава за сенатското място в Пенсилвания през 2024 г., но все още „не е сигурен“ дали ще се кандидатира. Той все още се опитва да избегне отчуждаването на племето на Тръмп. Когато беше попитан наскоро дали подкрепя съдебното обвинение срещу Тръмп, Маккормик беше недвусмислен, наричайки го „силно политизирана атака срещу бившия президент, отправена от пристрастен окръжен прокурор“.

Той остава съсредоточен върху ключовото си послание – „Упадъкът не е неизбежен, но това важи и за обновлението“ – и върху група от разумни, макар и незабележими политически идеи: той подкрепя повече инвестиции в образованието и технологиите, контрол върху „необузданата свободна търговия“, и твърда позиция срещу Китай. Но дали ще се кандидатира за сенатор ще зависи от Тръмп; ако бившият президент спечели номинацията на партията си, вероятно Маккормик и други републиканци от по-традиционното крило просто ще се скрият. Това би бил потискащ сигнал за настроението на републиканците и зловещ знак, че предстои още една поляризираща изборна година в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
NATO to boost troops on high alert to over 300,000 -Stoltenberg https://***.politico.com/video/2023/04/12/trump-accuses-macron-of-kissing-xis-ass-in-china-882451
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още