IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успеят ли Фон дер Лайен и Макрон да намерят в Китай решение на конфликта в Украйна

Има ли Си Дзинпин нова версия на плана за постигане на прекратяване на огъня, коментира Мариана Трифонова, програмен директор и старши анализатор в ИИП

22:59 | 06.04.23 г. 3

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон ще опитат да представят единен европейски фронт по време на посещението си в Пекин за намирането на решение на конфликта в Украйна. Макрон е съпровождан от голяма бизнес делегация и ще търси нови търговски споразумения, а фон дер Лайен ще опита да убеди Си Дзинпин, че ако не иска ЕС да застане твърдо в лагера на САЩ, ще трябва да приложи по-голям натиск върху Русия. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Мариана Трифонова, програмен директор и старши анализатор в Института за икономическа политика (ИИП).

"В някои западни медии дори ги определиха, че ще играят доброто и лошото ченге“, посочи тя. По думите ѝ един от акцентите на срещите ще е да се повлияе на Китай да играе по-активна роля за спирането на войната в Украйна и да окаже натиск върху Путин.

Мариана Трифонова обаче смята, че реалните инструменти на Европа за това са ограничени. „Китай вече предложи своя версия на план за постигане на прекратяване на огъня, без яснота за териториалната цялост на Украйна – нещо, което Европа е твърдо решена да отстоява“, припомни анализаторът от ИИП.

Трифонова припомни, че миналата седмица фон дер Лайен настоя за преосмисляне на отношенията на ЕС с Китай, но подчерта, че съюзът не търси пълно отделяне в икономически план, а по-скоро намаляване на риска и зависимостта в някои определени области. „Това не се хареса на Пекин и местните медии разбираемо отделят повече внимание на посещението на френския президент“, посочи тя.

Според нея Пекин първоначално проявяваше интерес към спогодбата за преразглеждане на всеобхватното търговско споразумение с Китай, за каквото спомена Фон дер Лайен, но допусна, че ли ще се приемат кардинални промени в нея. "По-скоро това е пример за решителните действия, на които е готов Брюксел, когато вижда, че поведението на Китай на международната сцена се променя и става по-асертивно, понякога в разрез с интересите на Европа", смята Трифонова.

Каква е визията на Китай за глобална сигурност?  Какви са целите на визитите на президентът на Тайван Цай Инг-вен в САЩ и на Ма Инг-жу, бившият тайвански президент и лидер на прокитайската Гоминдан, в Китай? Защо освен САЩ тайванският президент ще посети и страните от Латинска Америка може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
Всичко това би довело до по-голямо съответствие на нашата практика с изискванията на Международния валутен фонд и с мерките, предприема ни от другите страни Унгария, Чехословакия, Полша, Югославия за стабилизиране на икономиките им. https://***.cbr.ru/Content/Document/File/120075/concept_08042021.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
По скоро Нибиулина и Путин ,когато преместят милиграмите от Fort Knox срещу петрол от Тундрата. https://***.rgeorgiev.com/%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3-%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B7/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още