IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Европа се нуждае от стратегическа автономия

Европа се стреми да постигне баланс, като изгражда отношения с Китай в търговията и инвестициите, като същевременно изисква зачитане на правата на човека

10:47 | 10.04.23 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да развие по-стратегическа автономия като начин да избегне риска европейските държави да се превърнат във „васали“ в случай на световна криза, например конфронтация между САЩ и Китай, съобщава Bloomberg.

„Стратегическата автономия трябва да бъде битката на Европа“, казва Макрон за бизнес ежедневника Les Echos по време на визитата си в Китай. „Не искаме да зависим от други за критично важно теми“, казва Макрон в интервюто, публикувано в неделя, цитирайки въпроси като енергетика, отбрана, социални медии и изкуствен интелект. Подобни коментари бяха публикувани и от Politico.

Макрон предупреждава срещу това, което нарича „екстратериториалност“ на щатския долар, което може да принуди европейските компании да се откажат от бизнеса с трети страни или да рискуват нарушения на санкции.

„Ако напрежението между двете суперсили се нажежи... няма да имаме време и ресурси да финансираме нашата стратегическа автономия и ще станем васали“, казва Макрон пред Politico.

По време на посещението на Макрон в Китай, пътувайки с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, той се опита да очертае разлика в отношенията спрямо по-твърдия подход на САЩ към Пекин. Европа се стреми да постигне баланс, като изгражда отношения с Китай в търговията и инвестициите, като същевременно изисква зачитане на правата на човека и териториалния суверенитет на Украйна, наред с друго.

Интервютата са били проведени, преди Китай да проведе военни учения около Тайван в събота в отговор на визитата в САЩ миналата седмица на тайванския президент Цай Инг-Вен. Китай заяви, че един ден ще върне Тайван под контрола си, ако е нужно – със сила. Демократичната прогресивна партия на Цай твърди, че Тайван е независима държава.

„Въпросът, на който европейците трябва да си отговорят, е дали е от наш интерес да ускорим [криза] около Тайван? Не“, казва Макрон за Politico. „Най-лошото нещо би било да мислим, че ние, европейците, трябва да се превърнем в последователи на тази тема и да вземем пример от дневния ред на САЩ и прекомерната реакция на Китай“, допълни той.

Тайванският външен министър Джоузеф Ву каза пред Bloomberg News в интервю в понеделник, че е запознат с коментарите на Макрон, но иска да научи повече за срещата му с китайския президент Си Дзинпин, преди да коментира въпроса.

„Френското правителство говори много в подкрепа на мира и стабилността в Тайванския пролив“, каза Ву, добавяйки, че Франция също провежда операции по свобода на корабоплаването в близките води.

„Всички тези видове действия всъщност се подкрепят от Тайван или се оценяват от Тайван“, каза той и допълни: „И ние се надяваме, че този вид подкрепа за Тайван ще продължи“.

Ву добавя, че Сенатът и Националното събрание на Франция също са показали подкрепа и някои законодатели идват в Тайван „много скоро“. Правителството на Тайван ще говори с тях, за да види „от какъв вид допълнителна подкрепа ще се нуждаем от Франция“, каза Ву.

Politico добавя редакционен коментар в долната част на статията си, казвайки, че френското правителство е настояло да провери цитатите на Макрон и в процеса е изтрило някои от по-откровените му коментари за Тайван.

„Всички цитати в тази статия всъщност бяха казани от президента, но някои части от интервюто, в което президентът говори още по-откровено за Тайван и стратегическата автономия на Европа, бяха изрязани от Елисейския дворец“, казва Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
ЕС се нуждае от федерация... иначе ще си останем все така нерешителни пред големите проблеми и предизвикателства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Нали, само дето нато и сащ незнащт че управлявт Европа!Как не ти писна да пишеш едни и същи глууупости с другите *** копейки... все едно ще станат истина след като ги повторите 1000 пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
*Макрон: Европа се нуждае от стратегическа автономия* - Сетила се Мара да се побара. Не е ли малко късно, след 30 години усърдно и целенасочено драпане към интеграция и подчинение? Единствено Тръмп беше на път, дори насилствено да връчи автономия на Европа, а същият този макарон и сие го заляха с феккалии и помагаха с всички сили за провала му. Европа вече е само географско понятие. Политически и икономически се управлява от САЩ чрез НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
SporqZaKef
преди 1 година
До: zelka007тва с връщането заедно в гривня си го пиши на сметката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: SporqZaKef... отговор за копейката ... пишете си кеф , пълни безсмислици , Урсула и Макрон са летяли заедно и на отиване и на връщане ... пасоль плаща 5 рубли за два пълни реда спам , не за половинчати неща ... !! ... ще ви докладвам на кутев , че си претупвате задълженията и да ви развали кефа ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
На Макарон му разтегнаха малко гaйките в Китай, ама няма страшно - като се прибере, ще му ги затегнат пак в американското посолство. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
SporqZaKef
преди 1 година
Абе с две думи, отиде да вразумява а се върна вразумен. Леля Урсула що си тръгна с редовен полет? За една копейка питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
."...Европа се стреми да постигне баланс, като изгражда отношения с Китай в търговията и инвестициите, като същевременно изисква зачитане на правата на човека..." Съвсем същите плямпаници скушахме допреди няколко години и по отношение на Русия, само че там по - активни в дърдоренето бяха германците...Явно в Европа трудно се учат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още