IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин посети щабовете на руски военни в окупираните области на Украйна

Кремъл ще опита да превземе Бахмут на всяка цена, смятат военни анализатори

11:53 | 18.04.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kremlin.ru
Снимка: Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин е посетил щабовете на руските военни в окупираните украински области - Херсонска и Луганска, става ясно от съобщение на Кремъл. В него не се уточнява датата, на която са извършени посещенията, или дали са направени в един и същи ден.

Руският президент е изслушал доклади на ръководителите на щаба "Днепър" в Херсонска област Олег Макаревич и на щаба "Изток" Александър Лапин в Луганска област, коментират още от президентството. Путин поздравява офицерите за Великден и подарява икона, се вижда на краткото видео, публикувано на сайта на Кремъл. Руският президент е придружен от командващия въздушно-десантните войски на Русия ген.-полковник Михаил Теплински, става ясно от публикуваните снимки от посещението.

Името на Михаил Теплински е специално отбелязано в доклада на Института за изучаване на войната (ISW) по повод 418-ия ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Според анализаторите той е свързан с групировката "Вагнер" и неговото участие във военните действия в региона се тълкува като желание на  Путин украинският град Бахмут в Донецка област да бъде превзет на всяка цена до Деня на победата на 9-и май или за голямата пресконференция ("Пряка линия") на руския президент, която вероятно ще се проведе през юни.

Собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин също отбелязва, че работи съвместно с въздушно-десантните войски на Русия в Бахмут. Украинските военни коментират, че тактиката на Русия в града в момента е на масирани въздушни удари, които изцяло сриват градската инфраструктура в центъра на града. Украйна обаче все още контролира фланговете и няма прекъсвания на доставките за военните в тази част на фронта, тоест засега и отстъпление не се очаква.

Пригожин пък обяснява бавното напредване в Бахмут с недостатъчното артилерийски снаряди, които получава от Москва.

Вече повече от 10 месеца руската армия не успява да превземе града. Според изтеклите документи от Пентагона Путин е бил задал срок до 1 април украинските военни да бъдат изтласкани от региона в изпълнение на стъпката за пълното овладяване на Донбас. ISW пише, че сега Владимир Путин е разочарован от своите военни и отново дава приоритет на Евгений Пригожин и неговата ЧВК "Вагнер". За кратко Пригожин беше изгубил благоволението на Кремъл и имаше периоди, в които частната войска  се оплакваше, че не получава въоръжение и други привилегии, които има руската армия.

Според документи, публикувани от New York Times, в края на февруари руският президент е "помирил" военния министър Сергей Шойгу и собственикът на ЧВК "Вагнер" и проблемите с доставките и подкрепата са били решени.

В своята последна сводка от Министерството на отбраната на Великобритания също съобщават, че има реална възможност руски военни около град Донецк, който е под руски контрол още от 2014 година, да бъдат дислоцирани към Бахмут, който е най-горещата точка на фронта в момента.

Британското военно разузнаване коментира, че за двете воюващи страни движението около Бахмут е от съществено значение - Украйна иска да освободи част от нападателния си потенциал, за да го използва в готвената си офанзива, а Русия да обнови резервите си.

Александър Лапин, който днес е начело на източното крило на руската армия в Украйна, беше ръководител на цялата операция в Украйна и много остро критикуван от Евгений Пригожин през лятото на 2022 година. Владимир Путин за кратко  отстрани Лапин от прякото командване на операцията, назначавайки Сергей Суровикин. Той също беше сменен, тъй като не изпълни очакванията на Кремъл, и начело на операцията се завърна първият ръководител Валерий Герасимов, а Суровикин сега е негов заместник.

Това не е първата визита на Владимир Путин в окупираните украински територии, за която съобщава Кремъл. Преди седмици руският президент беше в Крим и откри училище по изкуства на полуострова, едностранно анексиран през 2014 година. От президентството обясниха, че след това спонтанно е възникнало желание да посети и близкия град Мариупол. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 26 rate down comment 34
aldy
преди 1 година
Над 400 хиляди усмъртени урки. На някого му се виждат малко. А колко избягаха навън, за да не защитават укрорайха? Че то в укрия са останали има-няма 20 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 34
aldy
преди 1 година
РФ не е ФАЩ и не използва килимни бомбардировки на своите земи, окупирани от укрорайха. Но ако военните действия се пренесат в Полша, жална им майка на шля.хтите. Там жалене няма да има. Съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 34
aldy
преди 1 година
Окупираните територии? Че те никога не са били украински. Урките денонсираха всички договори от времето на разделянето на СССР и сегашните териториални граници са незаконни и обхващат над 40% руски територии. Значи са окупирани от тях. Ще ги върнат, няма къде да ходят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 57
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Тази война прати в канала и последния москалски мит - за силната армия. Както всичко друго руско се оказа просто лозунги и глупости, всъщност жалка разпасана сгaн от алкохолици, които 9 месеца не могат да превземат градче с големината на Исперих. Жалка, жалка картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 38
0pk
преди 1 година
До: zelka007, даже и от бункера не е, шото той е умрял отдавна, а показват двойници и холограми! А пък на тях снаряди вече не им трябват, щото казват че леопардите се саморазглабят още на полигоните. Затва вече само лопати им карат на фронта. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 53
zelka007
преди 1 година
да бе , посетил ги е от бункера ... :))) ... там му организират посещенията на зануленият детеубиец ... те искат снаряди и въоръжение , той им дава иконостаси топени в светена вода от кремълската обител ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още