IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефици в подготовката създават риск за общините по ПВУ

Планът няма да бъде изпълнен в пълния си обем, смятат от НСОРБ

19:30 | 26.04.23 г.

Ако общините изпълнят всички проекти по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), ще получат около 6 млрд. лева. Това е около половината от ресурса на плана. Отделно всички останали проекти по някакъв начин са свързани с общините. Но, тъй като той беше разписан без нашето участие, сега има изключително много дефекти при изпълнението. Това каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria

„Много различни екипи допълваха, изваждаха, добавяха. В крайна сметка се получи един документ, който няма обща философия и визия за развитието на България и за това е толкова трудно изпълнението му. Затова е толкова трудно и да бъдат приети законите, които ние сме се задължили да приемем, за да получим финансирането по него“, каза събеседникът.

По думите на Георгиева има разнопосочни изисквания на различните министерства и липса на координация между тях при обявяването на поканите към общините. „Пресирани сме и това води до некачествена документация, което по-нататък ще доведе до големи проблеми в изпълнението на проектите“, отбеляза тя.

"Планът за възстановяване и устойчивост няма да бъде изпълнен в пълния си обем заради дефицитите при подготовката му", алармира Георгиева. 

Относно държавния бюджет за тази година гостът каза, че ако той бъде приет до средата на юни, има реална хипотеза общините да останат без бюджет до края на 2023 година, което по думите на директора на НСОРБ ще бъде прецедент.

Какво ще се случи, ако общините останат без бюджет? Какво е финансовото състояние на общините в България към момента? Кои са най-уязвимите общини и защо? Колко дълъг ще бъде пътят на децентрализацията на местната власт, а колко дълъг е пътя към финансовата автономност?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още