IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антиимиграционният пик през 2016 г. се оказа, че е предизвикал контрареакция

Може би точно заради повишената расова толерантност се наблюдава ръст на безпокойството по расовите въпроси

16:04 | 20.05.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Помните ли възхода на дясното, пита колумнистът на Financial Times Джон Бърн-Мърдок. Първо Брекзит, след това Тръмп, после вълна от десен популизъм заля Европа. Имаше десетки новинарски статии за „прилива на антиимигрантски настроения“.

Но се оказва, че на запад 2016 г. е била пика на подобни нагласи. Това важи за почти всички западни страни, но най-драматичните промени настъпиха в САЩ, Канада и по-специално във Великобритания, където делът на хората, които казват, че трябва да има строги ограничения (ако не и пълна забрана) на имиграцията, спадна наполовина - от 66 процента в навечерието на референдума за ЕС до 31 процента миналата година.

Тези тенденции може да са пряка реакция на възхода на десния популизъм, според нов анализ на политолозите Джеймс Денисън и Александър Кустов. Те излагат теорията, че неочакваният успех на антиимиграционните настроения в политиката може да е тласнал преди спокойните умерени към гласовита подкрепа за многообразието.

Виждаме подобни промени в отношението на широката общественост към членовете на други етнически групи и вероизповедания. Само 3 процента от американците и 2 процента от британците казват, че не биха искали някой от различна раса за съсед, като само Швеция има по-нисък резултат в развития свят. Неприемането на хора от други религии пада до съответно едва 3 и 1 процента в САЩ и Обединеното кралство.

Данните рисуват картина на държави, които са все по-разнообразни - и все по-спокойни относно този факт. И все пак често може да се почувства, че нещата се връщат назад. Споменаването на термини, които разкриват етнически предразсъдъци, се увеличи рязко в западните медии през последните шест до седем години, според ново изследване на Дейвид Розадо, доцент в Новозеландския институт за умения и технологии.

На запад загрижеността относно расовата несправедливост нараства най-много и най-бързо в Обединеното кралство, САЩ и Канада - три страни, където според сведенията предразсъдъците са спаднали най-много и най-бързо. Това е прогресивен парадокс: частта от обществото, чиито ценности очевидно печелят, остава дълбоко обезпокоена.

Така че защо този напредък се признава толкова рядко и неохотно?

Един вероятен фактор е връзката между многообразието и произтичащата от това солидарност с различни расови групи. Проучване от 2020 г. демонстрира, че колкото повече етническо разнообразие среща някой, толкова по-положително гледа на хората от различни раси. Расовите стереотипи и враждебността се изграждат, когато някой среща само хора от няколко, ако изобщо, етнически групи.

Като се има предвид, че Великобритания, САЩ и Канада са сред най-разнообразните страни на запад и са такива от известно време, съпътстващото нарастване на расовата солидарност може да е причината, поради която те са свидетели на най-рязкото повишаване на загрижеността относно расовата несправедливост.

Но като се има предвид, че десните политици използват подстрекателски расов език в условията на увеличаващо се многообразие, общите нива на толерантност и изолираните случаи на нетолерантност често ще растат едновременно.

Денисън и Кустов предполагат, че докато популистки явления като Брекзит и избирането на Тръмп са накарали умерените да заявят отново подкрепата си за многообразието, те също така са насърчили най-предубедените – измерено чрез скокове в престъпленията от омраза.

Моят анализ на данните от Световното проучване на ценностите сочи, че това може да е особен проблем в САЩ, пише авторът. Въпреки че американците като цяло се нареждат сред хората, които се чувстват най-добре с многообразието, 12 процента от хората от етнически малцинства в САЩ казват, че „много често“ се сблъскват с расистко поведение в своя квартал, най-високата пропорция сред 19 изследвани страни.

В Обединеното кралство този дял е 5 процента - най-ниският в Европа, но все пак немалък.

Статистика като тази обобщава прогресивния парадокс. Великобритания, заедно с други западни нации, постигна огромен напредък и сега е едно от най-щастливо разнообразните общества в света, но по-голямата расова толерантност води до повишена чувствителност към расовата несправедливост. Това, което понякога се нарича "голямото пробуждане", всъщност е рационален отговор на положителна тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 20.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 3
v_tin
преди 10 месеца
До: zelka007Какво е предал- просто е изнесъл нелицеприятна информация за военните и то каква?- не за някакви оръжия, а това че са изтезавали и убивали без причина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
v_tin
преди 10 месеца
В бисери и вицове има един виц- купили си българин и *** апартаменти в един и същ блок, на един и същ етаж , в един и същи ден. След година *** казал- комшу моят апартамент струва двойно по скъпо от твоя. Българина попитал - как така, всичко е еднакво. А *** отговорил- аз имам българин за съсед, а ти имаш ***. И при мен в Германия където има емигранти имотите са по евтини- емигранти, не ***, турци или някакви други- просто емигранти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... асандж е предател !! не бъркай свободата на словото и политическото изразяване със слободията и публикуването на класифицирана информация на военните ... за такова нещо във всяка държава преследват ... !! ... неадекватен пример ... !! ... както винаги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
cyclop
преди 10 месеца
" постигна огромен напредък и сега е едно от най-щастливо разнообразните общества в света" - тоест, ако не се преструваш на щастлив от "разнообразието", ще те уволнят. "но по-голямата расова толерантност води до повишена чувствителност към расовата несправедливост" - тоест, когато глутници току-що преплували морето нигерийци пребиват пенсионерки или ученици, хората все пак - както е естествено- реагират с тревога и раздразнение. Положителна тенденция като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 10 месеца
Мхм ей сега ще питам Асандж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... така е ... там бият тъмнoзелените ... питай за свободата Немцов и Навални ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
cyclop
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка Горкия културен и образован, ако на *** и елементарен заядливец като теб му се падне да е съсед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: cyclop Аз пък да ти кажа, предпочитам някой културен и образован за съсед, без значение на пола, расата или религията му, вместо някой от най-българския град, но ***, дънещ чалга и невъзпитан. Не знам дали ще ме разбереш, все пак късопишонковците на Костя,,дето се радвате на *** Кин, не блестите в никакъв случай с някакъв интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
cyclop
преди 10 месеца
Само 3 процента от американците и 2 процента от британците КАЗВАТ, че не биха искали някой от различна раса за съсед - а какво наистина мислят над 90% от тях, никога няма да разберем. Понеже истината се наказва безжалостно в тези държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още