IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се връщат към нивата на имиграция отпреди Тръмп и пандемията

Това е страхотна новина за растежа, инфлацията, мобилността на работната сила и предприемачеството в Америка

09:00 | 22.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Имиграцията се завърна, поне в САЩ. През последните две години и половина имиграцията на американския пазар на труда се е увеличила с 4 милиона работници, като имигрантското население в трудоспособна възраст най-накрая достигна нивото отпреди пандемията, пише глобалната бизнес колумнистка на Financial Times Рана Форухар.

Това вероятно ще бъде централен фактор за силния растеж на заетостта, особено в секторите на свободното време и гостоприемството. То е и част от историята за увеличаване на участието на работната сила, както и добра новина за борбата с инфлацията.

Както главният икономист на Apollo Торстен Слок каза в скорошна бележка до клиентите, „имиграцията е ключова причина пазарът на труда в САЩ постепенно да преминава от много прегрят към по-малко прегрят. Фактът, че имиграцията сега се движи към нива над тези от 2019 г., ще бъде много положителен за трудовия пазар и за предизвикателството, което представлява за Федералния резерв инфлацията.“

Освен привличането на повече жени към работната сила, увеличаването на имиграцията е единственият бърз начин за укрепване на работната сила във всяка нация. Раждаемостта намалява в повечето богати страни, а роботите и софтуерът с изкуствен интелект, който измества работни места, идват със своите икономически и политически сътресения.

В САЩ имиграцията представляваше около половината от растежа на населението в трудоспособна възраст между 1995 г. и 2014 г., според Pew Research. За съжаление, между шовинистичната кампания на Доналд Тръмп за „изграждане на стена“ и пандемията от Covid-19 имаше рязък спад на работниците имигранти. В продължение на четири години, според февруарски анализ на клона на Фед в Сан Франсиско, администрацията на Тръмп е предприела 472 изпълнителни действия, насочени към намаляване на имиграцията, от увеличаване на контрола върху нея до замразяване на приема на бежанци и отдалечаване от семейната имиграция. Между 2016 г. и 2019 г. броят на новите постоянни жители е намалял с 13 процента, а броят на студентските визи е спаднал с 23 процента.

Covid-19 влоши нещата. Много съкратени работници загубиха визите си или просто предпочетоха да преживеят пандемията в собствените си страни. Двете тенденции заедно подхраниха силно затягане на пазарите на труда, според анализа от Сан Франсиско. Авторите установяват, че спадът на имиграцията след 2017 г. е довел до увеличение с 5,5 процентни пункта на съотношението свободни работни места към безработни в САЩ.

Но, за щастие, скорошният ръст доведе до намаление с 6 процентни пункта на това съотношение. Повече от 900 хил. имигранти са станали граждани на САЩ през 2022 г. - третото най-високо ниво в историята и най-много през която и да е фискална година от 2008 г. насам, според Pew. Най-големият брой идва от Мексико, Индия, Филипините и Куба, а най-голям ръст се отчита от Куба, Ямайка, Филипините, Индия и Виетнам.

Изводът - САЩ изглежда се връщат към нивата на имиграция преди Тръмп и пандемията.

Това е страхотна новина не само за инфлацията, но и за растежа, мобилността на работната сила и предприемачеството. Имигрантите са по-склонни да бъдат самонаети и да започнат нов бизнес, отколкото родените в Америка. Те са сърцето на вечно развиващата се американска мечта. В родния ми град в Индиана има испански бакалии, ресторанти, нощни клубове и доставчици на двуезични услуги, които обслужват общност от бивши работници мигранти във ферми, пише още Форухар. Няколко поколения по-късно те принадлежат все повече към средната класа и представляват голяма част от предприемаческия хъс в района.

Трудовата мобилност, някога обявена за голямата разлика между САЩ и другите богати държави, намалява през последните години. Има много причини за това - от ипотечната криза до мащабните загуби на работни места в региони, които бяха изложени на глобализацията или технологичното унищожаване на работни места. Ново „базирано на място“ икономическо изследване показва, че тези фактори са склонни да правят хората по-малко мобилни, тъй като остават близо до всякакви семейни или обществени защитни мрежи, които могат да имат.

Но мигрантите поемат рискове - те отиват там, където има растеж, насърчавайки разширяването на бизнеса и облекчавайки затрудненията пред инвестициите. Това има тенденция да намалява различията в доходите между регионите, което е нещо, от което САЩ отчаяно се нуждаят. Един анализ от 2020 г. на клона на Фед в Далас установи, че голяма част от мобилността на пазара на труда в САЩ днес се дължи по-скоро на имигрантските потоци, отколкото на движението на местните работници.

Всъщност далаското изследването сочи факта, че бъдещето на изключителността на американския растеж (в сравнение с Европа и други богати страни) може да се сведе до голяма степен до бъдещето на имиграцията. Икономистите от Федералния резерв в Далас направиха дългосрочна прогноза, която включваше приноса за растежа на имигрантите и техните деца. Те установиха, че ако имиграцията в САЩ продължи на нивата на тенденцията от 2016 г. до 2060 г., работната сила ще нарасне с 0,45 процента, като в крайна сметка ще създаде работна сила от 193 милиона души - като се има предвид, че растежът е основно хора плюс производителност, по-голямата работна сила е ключова. Обратно, 30-процентов спад на имиграцията би означавал 180 млн. работници, а 50-процентно намаление би означавало 173 млн. работници.

Това означава милиони по-малко хора, които да плащат данъци, да финансират обезщетения и да стартират нов бизнес. Въпреки че имигрантите представляват 13,6 процента от населението на САЩ, те започват една четвърт от новите предприятия. Всъщност проучване на Американския имиграционен съвет миналата година установи, че 43,8% от 500-те най-големи компании в САЩ по приходи (според списание Fortune) са основани от имигранти или техни деца. Консерваторите, които са про-бизнес настроени, но са срещу имиграцията, трябва да помислят внимателно за тази цифра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
earth1225
преди 1 година
Напълно съм съгласен с двата коментара. Няма да чуем скоро за малкия Ню Йорк в Москва или Пекин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 14
khao
преди 1 година
До: evlogi абослютно и докато тенденцията е такава, Запада има право да дава наклон на всички подобни диктатури.... очевидно на хората там не им харесва положението! Като започнем ние да бягаме към русия и китай, тогава ще имат право да ни дават акъл как да живеем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
evlogi
преди 1 година
За съжаление на всичките поклонници на BRICS и разни подобни производни, наречени глобалният юг, хората от тези страни, включително и тези от BRICS,гласуват с паспортите си.Не съм забелязал тълпи от мераклии да влязат в Китай или Русия край границите и посолствата им.Тъкмо обратното, граждани на тези две страни, да не споменавам и Индия, са сред тези,които най-често ще видите емигрирали в колективният Запад...(понятието чайнатаун или малката москва си наложено във всеки голям западен град)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още