IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Иванов: Няма време за сериозни ревизии в договорената ротационна формула за правителство

Преговорите с ПП-ДБ са замразени, а не прекратени, каза Деница Сачева

15:36 | 28.05.23 г. 2
Снимка: Люба Филипова, БГНЕС
Снимка: Люба Филипова, БГНЕС

"Абсолютно императивно е да се излъчи правителство с втория мандат, трябва да се направят всички усилия това да се случи при гарантиране на определени национални политически резултати. Всичко останало трябва да остане за мемоари, лични преживявания, будоарни емоции и пр., които нямат нищо общо с нашата отговорност за съдбата на републиката". Това заяви в интервю по БНР съпредседателят на “Демократична България” и лидер на “Да, България” Христо Иванов, съобщиха от пресцентъра на ДБ. 

Христо Иванов призова акад. Николай Денков и Мария Габриел да продължат спешно разговорите, без постоянно да сменят формулата за кабинета. По думите му, за него от самото начало не е ясно какво точно е желанието на ГЕРБ-СДС - за политически неутрален или за коалиционен кабинет. 

Проф. Денков трябва да е първи в ротацията, защото това е периодът, в който трябва да се случи конституционната реформа, каза Иванов, като подчерта, че нейните носители все пак са ПП-ДБ. И ако тя бъде саботирана или поеме в грешна посока,  премиерът може да си подаде оставката, с което пада и цялото правителство. 

“За мен тази конституционна реформа е първият, най-важен тест, ако тя се случи, кабинетът може да работи неограничено време. Ако направим това, ще може да се изправим пред гражданите и да кажем - независимо кой какво минало има, работим за системното разграждане на корупционния модел”, каза съпредседателят на ДБ. 

Според Иванов вече няма време за сериозни ревизии в договорената ротационна формула за правителство, защото  президентът държи в ръцете си политическия процес и съобщава по-малко от 24 часа преди това кога ще връчи мандата, който може да връчи и в понеделник. “Този маниер на действие от засада по най-важните конституционни процедури не е много отговорен”, предупреди Иванов. 

За да има редовно правителство, трябва да бъдат излъчени експерти, които да са взаимноприемливи и за двете парламентарни групи - и на ГЕРБ-СДС, и на „Продължаваме промяната – Демократична България“, и да могат да свършат задачите, които ще им бъдат възложени, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Деница Сачева пред БНР.   

Обстоятелствата са такива, ние вече сме в хипотезата на втория мандат, който ще бъде връчен на парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Очакваме да чуем общото им мнение за това как да се реализира вторият мандат, посочи тя. 

Според нея трябва да бъде зачетен вотът на българските избиратели, да се даде възможност политическите страсти да се уталожат и да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи пред едно редовно правителство с ограничен мандат – Планът за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозона, евроинтеграцията на страната. 

„Ние даваме възможност на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ да преосмислят позициите си към момента. Очакваме да чуем какво е общото мнение на парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ заедно, а не единствено и само отделни гласове на представители на „Продължаваме промяната“, обясни още тя. 

За записа, изнесен от депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Радостин Василев, тя коментира, че от ГЕРБ не са си представяли нито мащаба, нито начина, по който „Продължаваме промяната“ имат намерение да упражняват властта. 

Тя уточни, че по време на преговорите с ГЕРБ - СДС не се е говорило за неща, които се чуват на записа. „Нито се е говорило за това, че ще се правят мащабни чистки в държавната администрация, нито се е коментирало това, че няма значение как ще се упражнява властта - законно или незаконно. Служби, посолства - всичко това, което чухме, за нас беше потресаващо. Това бяха едни скандални факти, които бяха изнесени", каза Деница Сачева. 

Тя подчерта, че преговорите са замразени, а не прекратени, защото пред страната има важни задачи, които не могат да бъдат решени без редовно правителство.

Народният представител от ГЕРБ -СДС и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Делян Добрев смята, че дясно правителство с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Демократична България“  и „Има такъв народ“ е възможен вариант за изход от създалата се ситуация - замразяването от ГЕРБ на преговорите за съставяне на правителство, резултат от оповестените записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“. 

В публикация във Facebook Добрев пише: „След първоначалния шок и ужас от разговора на измамниците идва ред трезво да помислим какви са вариантите. Според мен те винаги са били два:

Вариант I: 

Дясно правителство с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН. 

Плюсове: Стабилно мнозинство от 142 депутата, 100% съвпадение на приоритите и програмите, принципни и правилни позиции по геополитическите въпроси, способни политици и експерти, които могат да извадят страната от кризата на ПП...

Минуси: Не виждам.

Вариант II:

Избори. 

Плюсове: Партията на измамниците от ПП ще отиде в небитието. Истинското наказание/възмездие в политиката го дават избирателите и аз нямам съмнение, че ПП ще си получат заслуженото.

Минуси: Шести поредни избори, още няколко месеца хаос и несигурност, липса на бюджет, задълбочаване на кризата и др. 

От много време твърдя, че ключът към решаване на парламентарната криза се държи не от Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ или Слави Трифонов, а от Христо Иванов. И това е факт не само в това събрание. Така беше и в предишното, най-вероятно ще е така и в следващото, посочва още в публикацията си Добрев. 

По думите му е време ДБ да възмъжеят и да поемат своята отговорност.

„Не могат повече да се крият зад коалиции с ПП (партия за която от ДБ са били винаги наясно, че е сбирщина от измамници, жадни за власт). Настават мъжки времена. Време е да се прояви кураж, държавническо поведение и отговорност към избирателите! 

P.S. И още нещо! Ако въпреки всичко, все пак се сформира някакъв Франкенщайн с участието на Асен Василев и ПП, вината за това ще е колкото на ГЕРБ, толкова и на Христо Иванов и ДБ“, заявява още в позицията си в социалните мрежи Добрев, цитиран от БТА. 

„Продължаваме промяната“ (ПП) тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ- СДС за замразяване на преговорите за правителство, заяви пред БНР Никола Минчев, депутат от ПП и зам.-председател на 49-то Народно събрание.

„Ще се съберем и ще преценим как да постъпим оттук нататък. Действително колегите от ГЕРБ казаха, че замразяват преговорите, но те не се прекратяват. Всички си даваме сметка, че има нужда от редовно правителство. Надяваме се, че колкото и малко да е открехната вратата, ще успеем да реализираме този прозорец, който остава“, посочи Минчев. 

По думите му решението е въпрос на разговор между повече хора, който ще се проведе вътре в „Продължаваме промяната“, както и с колегите им от „Демократична България“,  а и с останалите партии в коалицията. 

Коалицията, с която се явихме на изборите, се състои от осем партии. Решението трябва да бъде обсъдено с всяка една от тях, поясни Никола Минчев. 

При тази променена обстановка със замразяването на преговорите от ГЕРБ-СДС трябва да обсъдим формула, по която можем да стигнем до резултати. Смятаме, че трябва да има редовно правителство, каза Минчев. 

"Резултатите от гледна точка на развитието на държавата са на първо място пред някакво политическо дълголетие. Изобщо не може да става въпрос за сравнение. Има нужда от редовно правителство. Тази политическа нестабилност струва страшно много на България", каза Никола Минчев.

Според него по-задълбочената интеграция на страната в ЕС е достатъчно голяма цел, която да обоснове политическите действия на неговата формация.

Относно изнесените записи от заседанието на Националния съвет на ПП, заради които преговорите за съставяне на правителство бяха замразени, Никола Минчев каза, че е неморално да се прави запис, без присъстващите да бъдат уведомени за това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
ала-бала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Президентът може да сключва международни договори от името на държавата, съгласно Закона за международните договори на Република България, след съгласуване с Министерския съвет. https://***.president.bg/cat72/Konstitucionni-pravomoshtia/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още