IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп бе задържан за кратко във федералния съд в Маями*

Очаквано той пледира невинен по време на изслушване

22:05 | 13.06.23 г. 1
Снимка: EPA/JUSTIN LANE
Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е арестуван във федералния съд в Маями и скоро ще бъде изправен пред съда по обвинения, свързани с неправилно боравене с класифицирани документи.

Заместник-шерифите са арестували Тръмп и са взели електронни копия на пръстовите му отпечатъци по време на процедурите във вторник, пише CNN.

Помощникът на Тръмп и съобвиняемият Уолт Наута също е арестуван. Взети са му пръстови отпечатъци.

Наказателните обвинения по делото за класифицирани документи на Министерството на правосъдието ескалират правната опасност около фаворита на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г.

Изслушването във вторник от 15:00 ч. местно време в Маями се очаква да има процедурен характер. По време на процедурата ще се обсъждат условията за предварителното освобождаване на Тръмп и е възможно да бъдат повдигнати потенциални ограничения около неговото поведение, докато трае делото.

Тръмп е изправен пред 37 обвинения, в които се твърди, че е запазил незаконно информация за националната отбрана и че е укрил документи в нарушение на законите за манипулиране на свидетели.

На неговия близък помощник Уолт Наута също са му повдигнати обвинения в същия обвинителен акт. В документа се твърди, че двамата са участвали в заговор за възпрепятстване на федералното разследване. Наута също ще се яви в съда.

Изслушването ще даде тласък на драматичен съдебен процес, с наказателни и обжалващи производства, които може да се проточат с години. Делото е възложено на американския окръжен съдия Ейлийн Кенън – кандидат на Тръмп, чието решение миналата година да разпореди преглед от трета страна на претърсването на Мар-а-Лаго от ФБР беше широко критикувано и отменено от консервативен апелативен съд.

Производството във вторник ще бъде наблюдавано от магистрат, който се очаква да бъде Джонатан Гудман - дежурен магистрат в Маями тази седмица. Адвокатите Тод Бланш и Крис Кисе се очаква да представляват Тръмп в съда по време на изслушването.

След изслушването днес делото ще навлезе във фаза на досъдебно производство. Очакват се спорове за това какви доказателства се поставят пред съдебните заседатели и дали делото трябва да бъде отхвърлено изцяло.

Очаквано Доналд Тръмп пледира, че е невинен по обвиненията за неправилно използване на строго секретна информация и възпрепятстване на правосъдието.

Тръмп, който прави опит за завръщане в Белия дом, е първият бивш президент, който е изправен пред федерални наказателни обвинения, посочва Bloomberg. Според него делото е политически мотивирано.

Тръмп също е изправен пред потенциални щатски обвинения в американския щат Джорджия за обвинения, че се е намесил в резултата от изборите през 2020 г., и федерални обвинения, свързани с атаката на 6 януари срещу Капитолия.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
*** и наглеца е този ... изнасял е секретни документи , разпилявал ги е наред , пък и претенции има ... ?! ... да търка наровете на дърти години , ае ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още