IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът трябва да прекъсне ядрената реторика на Русия

Той трябва да изясни, че стратегическото ѝ поражение, което цели, не означава нейното разчленяване

18:31 | 18.06.23 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дмитрий Медведев. Снимка: Bloomberg
Дмитрий Медведев. Снимка: Bloomberg

Русия е обхваната от апокалиптична треска, докато воюва срещу Украйна, пише Роуз Готемьолер, лектор в Станфордския университет и бивш зам.-генерален секретар на НАТО за Financial Times. Тя започна с разсъжденията на Владимир Путин, че свят без Русия не е такъв, който си струва да имаме, а водещи на предавания на руски пропагандиски медии да настояват за ядрено изгаряне на Лондон.

Но не са само медиите - наскоро бившият президент Дмитрий Медведев заплаши с превантивен ядрен удар срещу Европа, а Сергей Караганов от Съвета за външна и отбранителна политика на Москва призова Кремъл „да удари цели в редица страни, за да вразуми тези, които са загубили ума си”. Накратко, САЩ и техните съюзници в НАТО трябва да преустановят подкрепата си за Украйна или да бъдат унищожени.

Джо Байдън и други западни лидери бяха мъдри да отговорят на тези диви заплахи с послания за спокойно възпиране и твърди отбранителни мерки, смята Гьотемьолер. Китайският ръководител Си Дзинпин от своя страна също предупреди Путин да не нанася ядрен удар. Това направи и индийският президент Нарендра Моди. Но идеята, че руската управляваща класа, включително нейният лидер, е неконтролируема относно тези опустошителни оръжия, е обезпокоителна.

Фиксацията върху ядрения апокалипсис изглежда е симптом на по-широко притеснение, че Западът държи на разчленяването на Русия заради нейните амбиции в Украйна, сочи анализаторът и допълва, че Кремъл твърди, че само иска да възстанови изконното си право върху важна славянска област, а САЩ и НАТО целят като наказание пълното унищожение на Русия като национална държава.

"Тази логика е нелепа", категорична е Гьотемьолер. Разбира се, Русия има свои национални интереси, но те не могат да накърняват тези на други страни. Когато двете влизат в конфликт, трябва да се стигне до решение без агресия. В този момент, когато руските войски извършват кървава инвазия в Украйна, подобна идея изглежда фантастична. Въпреки това можем да се съгласим, че това е идеал, който си струва да се преследва, и да започнем да работим върху него, допълва още тя.

Бившият зам.-генерален секретар на НАТО предлага като начало да бъде изяснено, че стратегическото поражение на Русия не означава нейното разчленяване, а изтеглянето ѝ от Украйна, желанието ù да се разкае за инвазията и последвалите ужаси, и готовността ѝ да поправи мащабните военни щети. При тези обстоятелства Западът отново ще може да си сътрудничи с Русия в подкрепа на нейните интереси, като например осигуряване на нейните граници и гарантиране, че гражданите ѝ живеят в мир и просперитет сред стабилен регион.

"За да подсилим това послание, трябва да възстановим някои ключови принципи на разведряването от времето на Студената война. Един такъв е, че военни сили в бойна готовност не трябва да се разполагат близо до границите, без да се уведомят съседите за причината", пише още авторът в своя анализ. За армиите на НАТО подобно изясняване на намеренията е елементарно, но Русия пренебрегва това правило в продължение на много години. Затова и страната ще трябва да бъде върната към него. Колкото повече Москва разбира намеренията и възможностите на НАТО, толкова по-добре е за Русия - и обратното, допълва още Гьотемьолер.

Тя е категорична, че трябва да се работи усилено за възстановяване на ядреното сътрудничество. "Путин спря руското участие в договора „Нов старт“ поради погрешната представа, че САЩ ще приемат исканията му относно Украйна. Америка не свързва ограниченията на ядрените оръжия с други въпроси: те са екзистенциална необходимост сами по себе си и ако Путин не може да осъзнае това, то ще е за сметка на собствената му страна", пише още бившият зам.-генерален сектретар на Алианса.

Неговите ядрени сили губят важно средство за прогнозиране на поведението на САЩ, точно когато Америка се впуска в двадесетгодишна модернизация на своята ядрена триада, допълва още тя.

Трябва да измислим как да работим с Русия, призовава Роуз Гьотемьолер. Според нея вълните от лошо поведение на Кремъл, кулминирали в инвазията срещу Украйна, доведоха до прекратяване на контактите от страна на съюзниците от НАТО – дипломатическо присъствие, връзка между военните и икономически взаимодействия. Самата Москва спря културния и образователен обмен и сега страната е до голяма степен затворена за Запада, който има оскъдна възможност да комуникира директно - било то с правителството или с обществеността като цяло.

И все пак потенциалът е налице - в продължение на много години западните съюзници работиха в тясно сътрудничество с талантливи дипломати, служители от отбраната, икономисти и ядрени експерти, които бяха в основата на извеждането на външната политика и политиката в сферата на сигурността на Русия на световната сцена. "Наше задължение е да се свържем отново с тях щом настъпи подходящият момент. Някои са отровили достатъчно средата че това да е невъзможно, но други пак могат да ни станат колеги. По-млада генерация започна да се издига в държавната йерархия, част от която ще се радва да види възможностите си отново отворени в Европа и САЩ", допълва Гьотемьолер.

Ключът сега е да започнем да мислим както за това, което ще изискваме от Москва след поражението ѝ в Украйна, така и за това как гарантираме собствената си бъдеща сигурност, категорична е тя. Въпреки че интересите на Русия не могат да бъдат за сметка на никоя друга държава, можем да признаем, че те са легитимни. Изясняването на това може да помогне за спиране на ядрената треска: в полза на всички е да направим това да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 18.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 много ме забавлява тоя дебббил :):) заслужава си мизерията в която живее тоя лузер, на издръжка на сестра си! :):) ... въпреки че може доволно да откраднала родата му докато бяха на власт преди 89-та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... мани къде не те чете , ами и е направил 15-20 регистрации и ти цъка минуси нефелника ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 18
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 нали не ме четеш бе, малоумно комисарче.... хахахахахаха! Обичам седмицата да започва с плачещи копейки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 8
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Ти на ренегат ли се правиш? Пред кого се докарваш? Вие сте откърмени с такива статии бре, Миме. На кого ги пробутваш тези лупинги? Зоби и трай, ръкопляскай и съпортвай, да не ти спрат телефона, че си за мустака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 6
scott
преди 10 месеца
"тежко на победените"да кажем на апачите, че само ше ги преместим в резерват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 33
khao
преди 10 месеца
статия в стил на тиквата лакърдиите за запълване на тиража и за дразнене на психоболния цико! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 41 rate down comment 51
penman
преди 10 месеца
До: Alex SilverКратуно, твоите любими фашисти от Масква една Украйна не могат да победат, камо ли НАТО. Даже и ние можем да ги напердашим както едно време в Добруджа. Проблема на България са такива предателски *** като теб и другите "русофилски" кратуни. Но национални предатели винаги е имало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 40 rate down comment 54
penman
преди 10 месеца
Нашенската нацистка и.з.мет пак се е юрнала да защитава к.р.ет.ените от Кремъл. Форумните тикви заработват усърдно копейките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 57 rate down comment 51
Alex Silver
преди 10 месеца
Дразнят една свръхядрена сила, а после се оплакват, че тя ги предупреждава, че ще има ШАТ. Защо хленчат, че някой може жестоко да си изпати, ако си позволи открито включване нън нойната? Като Полша, ФРГ, Англия и балтийските шавки. Ще ги изтряскат с хиперзвукови ракети по *** кратуни, а те няма с какво да отговорят. А ако отговорят, може и с ТЯО. И понеже натото няма ЯО, всеки ядрен удар ще е американски, а значи може да си изпросят и стратегически шамари. Затова по-кротко вийте на умряло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 22
mr. Yoda
преди 10 месеца
До: zelka007: Такива като него живеят в панелки. Не го хранят достатъчно да лети на някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още